«Παναγιώτη τελειώσαμε, καλό δρόμο»

Με τον πλέον… ανεπίσημο τρόπο οριστικοποιήθηκε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το γάντι που του έριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Νωρίς χθες το απόγευμα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να τους διαγράψει.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του».

Στην παρατήρηση που του έγινε πως «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», μίλησε για «μεταβατική κατάσταση», ενώ όταν του αναφέρθηκε πως ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να τους διαγράψει, είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν άμεση: «Η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο. Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέστρεψε τα ξημερώματα της Παρασκευή οπότε και έλαβε το λόγο στη Βουλή: «Δεν ξέρω αν πρέπει να πω λυπάμαι ή ντρέπομαι» και αμέσως μετά «υπάρχει εναλλακτική, δεν είναι μονόδρομος το Μνημόνιο».

Αφορμή για την παρέμβαση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας στην συζήτηση στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο ήταν οι νομοθετικές αλλαγές που είχε ανακοινώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάδρας. Μεταξύ των όσων είπε ο κύριος Μάρδας ήταν και η αλλαγή του τίτλου της τροπολογίας για το ασφαλιστικό, κάτι που είχε προτείνει νωρίτερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και που θεωρήθηκε ότι υιοθέτησε η κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κύριος Λαφαζάνης κατέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα: «Σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι, άλλαξε το όνομα και το έκανε συνταγματικό! Έτσι γίνεται κύριε Μάρδα; Πήρατε το τρικ του κυρίου Βενιζέλου και νομίζετε ότι σας δίνει λύση; Είναι ντροπή, είναι συνταγματική εκτροπή», τόνισε.

«Κάνετε συνταγματική εκτροπή. Κάνετε κουρελόχαρτο το σύνταγμα, κουρελιάζετε το πολίτευμα» είπε ο κύριος Λαφαζάνης και ακολούθως σημείωσε πως η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει καταλυθεί, ότι ζούμε την «δικτατορία της Ευρωζώνης στη νεοαποικία που λέγεται Ελλάδα» και τόνισε σε… προεκλογικούς περισσότερο τόνους: «Θα την γκρεμίσουμε αυτή τη δικτατορία γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει μονόδρομος».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει την στήριξη και της Νεολαίας του κόμματος η οποία σε ανακοίνωση της σημειώνει:

«Το τρίτο Μνημόνιο, που αποτελεί τον καρπό της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αντίκειται πλήρως στη στρατηγική κατεύθυνση, τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις κοινωνικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πλήρη επίγνωση, πως είναι αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς πραξικοπήματος, το οποίο προκάλεσαν οι δανειστές, και το οποίο με τη σειρά του ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς ακραίων εκβιασμών που οδήγησαν την κυβέρνηση σε ένα ασφυκτικό πολιτικό αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση αλλά και η επιθετική υπεράσπισή του μνημονίου, δίχως προοπτική άμεσης άρσης του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η κυβέρνηση, συνιστούν μια βίαιη στροφή της προς τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στρατηγική, που εμπεδώνει τη λογική πως η έξοδος από την κρίση του καπιταλισμού βρίσκεται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, προς όφελος του κεφαλαίου.

Με αυτόν τον τρόπο, το νέο Μνημόνιο δεν αποτελεί μονάχα μια ακόμα πρόκληση για τις εργαζόμενες τάξεις και τη νεολαία, που καλούνται εκ νέου να παλέψουν για τα βασικά: το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στη μόρφωση, στη ζωή με αξιοπρέπεια. Απειλεί, επιπλέον, να τσακίσει και την ελπίδα, στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, την ελπίδα πως είναι δυνατή μια εναλλακτική στρατηγική, αντίθετη σε αυτή τη λιτότητας. Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντιοι/ες στην ψήφισή του.

Στον αντίποδα, χρειαζόμαστε μια διεθνιστική στρατηγική που θα αντιλαμβάνεται το ότι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, καθιστώντας οριακά ανέφικτη κάθε δυνατότητα μετασχηματισμού τους. Συνεπώς, προτάσσουμε την αποδέσμευση από αυτούς τους σχηματισμούς, ως ένα αίτημα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και ως προϋπόθεση για την αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού, όχι μονάχα στην Ελλάδα, μα πανευρωπαϊκά.

Επιπλέον, επιμένουμε πως πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που έχει αποφασίσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ως ανώτατο σώμα απόφασης, έχει τη συνολική ευθύνη για τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και το σχεδιασμό της στρατηγικής του επόμενου διαστήματος. Η αποσαφήνιση της στάσης του κόμματος απέναντι στην υιοθέτηση ή μη των Μνημονίων ως στρατηγική της κυβέρνησης, είναι ζήτημα υπαρξιακό για το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ό,τι μας αφορά, το να αγωνιζόμαστε για ένα δικαιότερο κόσμο δεν είναι επιλογή ηθικής δικαίωσης, αλλά ένας τρόπος να αλλάζουμε την καθημερινότητά μας, να μετασχηματίζουμε τις ζωές μας και την κοινωνία. Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε έχοντας πάντα στο νου ότι η ιστορία είναι ένα πεδίο δυνατοτήτων στο οποίο διαρκώς αγωνιζόμαστε για να καταστήσουμε εφικτά αυτά που τώρα μπορεί να φαίνονται αδιανόητα».

Διαρροές υπάρχουν όμως και στην Κεντρική Επιτροπή, 19 μέλη της οποίας ζητούν από την κυβέρνηση να απορρίψει τη συμφωνία με τους δανειστές. Ζητούν, επίσης, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το 2010, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και εργατικών αγώνων για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών της ακραίας λιτότητας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αποσάθρωσης της δημοκρατίας.

Ερμηνεύσαμε, ορθά, την παγκόσμια οικονομική κρίση ως δομική κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και την συνεχή διόγκωση του ελληνικού χρέους ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων πολιτικών που υπαγορεύτηκαν από τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της ευρωζώνης και εφαρμόστηκαν από το σύνολο των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Αποδείξαμε ως μόνη πραγματική εναλλακτική λύση, την κατάργηση των μνημονίων, την ανακατανομή των οικονομικών βαρών με μέτρα αναδιανομής υπέρ των ασθενέστερων, την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση ένα οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε όλες τις πηγές του εγχώριου πλούτου και του κοινωνικού δυναμικού της χώρας. Καταφέραμε έτσι να συσπειρώσουμε σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που καταστρέφονταν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, φέρνοντας για πρώτη φορά την αριστερά στην κυβέρνηση.

Σήμερα, μετά από ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε την δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ένα νέο μνημόνιο. Με την πρόταση υπογραφής της μνημονιακής συμφωνίας με το «κουαρτέτο» των «θεσμών», το κοινωνικό συμβόλαιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό αναιρείται. Η συμφωνία περιέχει μέτρα που όχι μόνο την καθιστούν οικονομικά μη βιώσιμη και πολιτικά μη διαχειρίσιμη, αλλά και ακυρώνουν κάθε έννοια δημοκρατικής λαϊκής κυριαρχίας.

Αναγνωρίζουμε ότι η συμφωνία επιβλήθηκε υπό το κράτος εκβιασμών και απειλών μιας άμεσης και άτακτης χρεωκοπίας. Όμως, με την υπογραφή της συμφωνίας ούτε το ενδεχόμενο αυτό αποσοβείται οριστικά, ούτε παρέχεται δυνατότητα εφαρμογής μιας εναλλακτικής πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη και ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θα τελεί υπό την διαρκή εποπτεία των θεσμών, ενώ τα «εργαλεία» για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα εκποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δημιουργείται έτσι μια αδιέξοδη, ανακυκλούμενη υφεσιακή κατάσταση, η οποία και θα επιτείνει την κοινωνική εξαθλίωση, αλλά και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι ο δυσμενής συσχετισμός των δυνάμεων στην Ε.Ε. δεν επιτρέπει καμία άλλη εναλλακτική πέραν της υποταγής και της εφαρμογής των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Συνεπώς, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη συμφωνία, η οποία θα διαρρήξει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και θα καταστήσει την αριστερά αναξιόπιστη. Και φυσικά, είναι αδιανόητη η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας από μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το κόμμα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπονήσει άμεσα ένα σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ταχύτατου απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα -λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταχύτατα συντελούμενη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης και την κυριαρχία των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων-, αξιοποιώντας το κοινό πεδίο των αγώνων με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς και τα όποια ρήγματα που συντελέστηκαν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο, αλλά, κυρίως, τον κινηματικό παράγοντα και το μεγαλόπρεπο ΟΧΙ του λαού μας στο δημοψήφισμα. Αυτό πρέπει να είναι και το βασικό αντικείμενο ενός καταστατικά έγκυρου Συνεδρίου που πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, και πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας.

Αγγελοπούλου Ελθίνα

Βασιλείου Αντώνης

Βωβός Παναγιώτης

Καραγεώργος Βαγγέλης

Καρίτζης Ανδρέας

Κερσανίδης Στράτος

Κιτσαντά Λίτσα

Κνήτου Κατερίνα

Λάσκος Χρήστος

Μαρματάκης Κώστας

Μπαρσέφσκι Μάνια

Μπίστης Αλέξανδρος

Νικολάου Νάγια

Νοτοπουλου Κατερίνα

Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης

Σαμανίδης Νίκος

Σαρρής Μανώλης

Τσιγώνιας Νίκος

Υδραίος Μιχάλης»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα