Ο Σταύρος ψάχνει το… φλουρί

Ημέρες μετρούν πλέον οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την πρωτοβουλία τους για νέο πολιτικό φορέα, που θα κινείται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και θα προσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστικός και ριζοσπαστικός.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Δίπλα στους τρεις πρώην υπουργούς βρίσκονται τόσο ο Γιάννης Δατσέρης (πρώην συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και εντεταλμένος από την κα Γεννηματά στον διάλογο με το Ποτάμι), όσο και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Συμμέτοχοι εμφανίζονται στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κινημάτων, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πολίτες που τα τελευταία χρόνια «αποστρατεύτηκαν» και απείχαν. Ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές σε όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει έκκληση –με πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο– για συμμετοχή στο εγχείρημα όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου αλλά και ανεξάρτητων προοδευτικών προσωπικοτήτων, με στόχο να οδηγηθεί το εγχείρημα, ως το τέλος της άνοιξης του 2017, μέσα από μια συντακτική συνέλευση, όπως την περιγράφουν, σε ανοιχτή εκλογή αρχηγού από τη βάση και σε ιδρυτικό συνέδριο που θα πάρει τις καταστατικές και πολιτικές αποφάσεις και θα εκλέξει καθοδηγητικά όργανα.

Η διαδικασία που προκρίνεται περιλαμβάνει εντός του Ιανουαρίου δημόσιες εκδηλώσεις-συζητήσεις σε 5 πόλεις  (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα και Αθήνα) με σκοπό να μεταφερθεί πανελλαδικά το μήνυμα και οι στόχοι της πρωτοβουλίας αλλά και να διευρυνθεί η πολιτική και κοινωνική της απήχηση και συμμετοχή.

Πρόκειται λοιπόν να απευθυνθούν ανοιχτά στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ, όλων των προοδευτικών κινήσεων και κινημάτων. Η συγκρότηση του νέου κόμματος, υποστηρίζουν, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση την απαξίωση κομμάτων και πολιτικών. Ο καθένας έχει την ιστορία του και τη συμμετοχή του στα πολιτικά πράγματα του τόπου.  «Εμείς δεν θέλουμε η προοδευτική παράταξη να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να τον αντικαταστήσει. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το μετά, οδηγός μας θα είναι η δική μας πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα», επισημαίνει  ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης δημιουργίας του νέου κόμματος.

 

Ενήμερος ο Θεοδωράκης

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ενήμερος για τις κινήσεις είναι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αρκετές συζητήσεις. Μάλιστα, όπως λένε οι τρεις πρώην υπουργοί, ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα, συμμετέχοντας στις διεργασίες για την ίδρυση του νέου φορέα. Άλλωστε, η πολιτική λογική λέει ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, ποντάροντας στους πυρήνες που έχει το Ποτάμι σε όλη την Ελλάδα.

Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν ο κ. Θεοδωράκης θα επιλέξει να διαλύσει το Ποτάμι. Ο ίδιος προ ημερών όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του Ποταμιού, με την απάντησή του άφησε τα πάντα ανοιχτά: «Το Ποτάμι έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που το αγαπούν. Φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος που είναι θετικά διακείμενος με το Ποτάμι αγγίζει το διψήφιο ποσοστό. Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω σε όλους αυτούς είναι ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει αν συνεχίζουν να επιλέγουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Δεν υπάρχει άλλος να ψηφίσει το Ποτάμι, εσύ πρέπει να το ψηφίσεις, είναι αυτό που τους λέω».

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φορέας μπορεί να δώσει άλλη δυναμική στο Ποτάμι, καθώς αυτό που θέλει είναι να αποτελέσει το κόμμα του την κολόνα του νέου φορέα.

 

Ο ρόλος Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης, παρ’ ότι δεν εμπλέκεται άμεσα, έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των συζητήσεων. Τουλάχιστον δύο από τους βασικούς εμπλεκομένους τον επισκέπτονται στο γραφείο του και τον ενημερώνουν τακτικά, ενώ οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές είναι πολιτικά παιδιά του. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό κύκλο του, για αυτό και μιλάει πλέον δημοσίως για την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος. Η έγνοια του κ. Σημίτη είναι η εμπλοκή σε κεντρικό επίπεδο νέων στελεχών και προσώπων, προκειμένου να μην περάσει προς τα έξω ότι η προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται στο «παλαιό πολιτικό σύστημα.

 

Δύσκολα θα εμπλακεί η Φώφη, κλειστά τα χαρτιά του κρατάει ο Βενιζέλος

Βεβαίως, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όταν θα γίνει το κάλεσμα για συμμετοχή στις διεργασίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Φώφη Γεννηματά δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί στις προσπάθειες, απαντώντας αρνητικά –έως και απαξιωτικά– στην πρόσκληση. Άλλωστε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις πρόσφατα έλεγε σε κλειστή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι «ήταν παιδούλα όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ήταν υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι και τις υπόλοιπες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου υπάρχει διαρκώς ανοιχτή πρόσκληση.

Ως απάντηση η κα Γεννηματά απέστειλε ήδη προσκλήσεις για το Σάββατο 14 Ιανουαρίου σε πρώην βουλευτές και στελέχη του ευρύτερου χώρου, με σκοπό να τους ζητήσει να ενισχύσουν με τις δυνάμεις τους την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου. Στόχος της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμως είναι η ενεργοποίηση όλων των πρώην βουλευτών, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας ανασυγκρότησης του χώρου και της αποκατάστασης των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Έλληνα πολίτη. Ανεπισήμως, ωστόσο, είναι σαφές ότι επιχειρεί να… προλάβει τις εξελίξεις, τείνοντας χείρα φιλίας σε πρόσωπα που την ίδια ώρα επιχειρούν τη σύσταση νέου φορέα στον χώρο.

Εκτός, βεβαίως, από την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσουν στο κάλεσμα βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης και η Χαρά Κεφαλίδου, οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (Διακουλάκης, Τούντας, Ιωακειμίδης, Αθανασόπουλος) και, βεβαίως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τελευταίος αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν ανοίγει σχεδόν σε κανέναν τα χαρτιά του και ακολουθεί τον δικό του σχεδιασμό με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα