Ο μπαμπούλας και ο αληθινός κίνδυνος…

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Έξοδος από τη Συνθήκη Σένγκεν όπως Grexit; Αυτός είναι ο γρίφος που επιχειρείται να απαντηθεί τα τελευταία 24ωρα και ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα (και οι αντίστοιχες διαψεύσεις) πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο. Πόσο αληθινός όμως είναι;

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Το παραμύθι του Πέτρου και του λύκου ζωντανεύει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου για ακόμα μια φορά. Τώρα τον ρόλο του λύκου έχει αναλάβει η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, την ελεύθερη δηλαδή μετακίνηση στην Ευρώπη των πολιτών χωρών-μελών. Πριν από μερικούς μήνες λύκος ήταν ο κίνδυνος Grexit, με στόχο να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα. Σταθερά στον ρόλο του ψεύτη Πέτρου, συγκεκριμένα media τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Τα δεύτερα, μάλιστα, επικαλούνται μονίμως τα πρώτα ως έγκυρα, υιοθετώντας χωρίς αστερίσκους τα δημοσιεύματά τους.

Το επιχείρημα είναι πως το προσφυγικό και η αδυναμία της Ελλάδας να ταυτοποιήσει όλους όσοι καταλήγουν στη χώρα, ελλοχεύει κινδύνους για την Ευρώπη, καθώς ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύβονται και τρομοκράτες οι οποίοι απειλούν να αιματοκυλήσουν την Ευρώπη. Μάλιστα, επαναλαμβάνουν πως ύποπτα πρόσωπα έχουν περάσει από την Ελλάδα για να βρεθούν στη συνέχεια σε άλλη χώρα.

Παραβλέπουν φυσικά εκείνους που έχουν χαρτιά άλλης χώρας αλλά έτυχε να περάσουν από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αμπντεσλάμ Σαλά, ο οποίος φέρεται να είχε επιβιβασθεί την 1η Αυγούστου σε πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα και επέστρεψε την 5η του ίδιου μήνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «επρόκειτο για Ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν καταζητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι, προς σύλληψη. Όταν οι πολίτες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα». Στην Ελλάδα όμως εκείνο που έμεινε είναι πως ο Αμπντεσλάμ Σαλά πέρασε από τη χώρα…

 

Ο πραγματικός κίνδυνος

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν πως ζήτημα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν τίθεται, αν και ομολογείται πως αίτημα κατετέθη προς συζήτηση για να απορριφθεί.

Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι ο εγκλωβισμός σε αυτή εκείνων που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόσφυγες (οικονομικοί μετανάστες) και οπότε θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα τους. Πρόχειροι υπολογισμοί θέλουν αυτοί να είναι κάποια εκατομμύρια (2-3 εκατ.). Το τι θα πράξει η κυβέρνηση περιγράφηκε πολύ συνοπτικά σε τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα και μάλιστα ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, την Τρίτη, το οποίο και προφανώς προετοίμαζε για το μέλλον συνεπικουρούμενος από την προκάτοχό του Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν θα είναι περίπατος στο δάσος για κολεγιόπαιδα», είναι η χαρακτηριστικότερη φράση, η οποία περιγράφει λακωνικά τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση. H εμπλοκή της Frontex είναι ίσως μόνο η αρχή, ενώ μόλις την Πέμπτη η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο αντιμετώπισης έτσι ώστε να αντληθούν κεφάλαια από την Ε.Ε., τα οποία λίμναζαν λόγω κυβερνητικής αδράνειας. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Μουζάλας αντιμετώπισε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την προκάτοχό του, να απευθύνεται δηλαδή σε…  πόρτες μη ακουόντων.

Έτσι, την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.  Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.  Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Επιπλέον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως στόχος είναι όσοι εντοπίζονται να προωθούνται (ή επαναπροωθούνται) άμεσα στα τουρκικά παράλια, ειδικά μετά τη συμφωνία της γείτονος με την Ευρώπη και τη χρηματοδότησή της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εγκαταλείψει (και εδώ) την αριστερή ρητορική της, για να μη μετατραπεί η χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα