Οι τρεις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

Με πλατφόρμα τρεις βασικές θέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαρθρωθεί ο νέος εκλογικός νόμος, θα μεταβεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητεί «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή και απλή αναλογική με bonus στο πρώτο κόμμα μόνον εφόσον αυτό συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%. Ωστόσο, από τη Χαρ. Τρικούπη διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς επιθυμούν να ακούσουν και τις τελικές προτάσεις που θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως αναφέρουν, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι όσα έχουν ακουστεί έως τώρα δεν απέχουν πολύ από απόψεις που κατατέθηκαν και από τη Χαρ. Τρικούπη στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι «η λογική της πρότασης που τείνει να εμφανίσει η κυβέρνηση είναι στα πλαίσια της αρχικής λογικής της δικής μου πρότασης πριν ψηφιστεί ο πρώτος νόμος, το 2002-2003. Είναι δηλαδή του μικρού bonus». Ο κ. Σκανδαλίδης ετάχθη υπέρ της ευρύτερης δυνατής συμφωνίας ανάμεσα στα κόμματα για τον εκλογικό νόμο. Και άλλα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, όπως η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου «ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εθνικές εκλογές». Ωστόσο, τόσο η κ. Χριστοφιλοπούλου όσο και ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά σχεδιασμό της κυβέρνησης, ή απλό επικοινωνιακό τέχνασμα. «Ως τώρα έχουμε μόνο διαρροές και οργανωμένος πολιτικός διάλογος έτσι δεν γίνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου.

Κριτική
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ αποκάλυψε πως πριν από έναν χρόνο του είχε προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο θέμα του εκλογικού νόμου μίλησε για πυροτέχνημα της κυβέρνησης «Δεν είναι κυβέρνηση, είναι σούπερ μάρκετ. Ο τυχωδιοκτισμός δεν έχει σχέση με την Αριστερά». Μάλιστα υποστήριξε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θέμα του εκλογικού νόμου ως αντιπερισπασμό. «Δε θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα να ξεχάσουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις αλλαγές στα εργασιακά».
Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε όχι σε πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές, η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση εθνικής γραμμής» συνέχισε και επισήμανε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον μέρος της λύσης γιατί απέτυχε».
Για τον Ανδρέα

Πέρα από τον εκλογικό νόμο, στην ευρύτερη ομήγυρη των ασχολουμένων με την Κεντροαριστερά δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αδυναμία συμφωνίας ακόμη και σε ζητήματα… ιστορικού ενδιαφέροντος. Σήμερα και αύριο, με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ στο ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και μια δεύτερη στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», το οποίο ανήκει στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην «Αθηναΐδα» στις 7 το απόγευμα με κεντρική ομιλήτρια την κ. Γεννηματά και συζήτηση με τον συγγραφέα Β. Βασιλικό και τον καθηγητή Ηλ. Νικολακόπουλο, με συντονιστή τον Κ. Σκανδαλίδη.
Αύριο, στις 8.30 το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο ίδιο πλαίσιο σε νέους που, όπως αναφέρεται από το ΚΙΔΗΣΟ, θα αποτελέσουν το δίκτυο νεολαίας του Κινήματος. Για όσους δεν επιθυμούν να διαλέξουν πλευρά σε αυτό τον άτυπο διαγκωνισμό για την κληρονομιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και μια τρίτη εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, που διοργανώνεται αύριο το μεσημέρι υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα