Ξεκίνησε το… μασάζ, για καλό και για κακό

Η τρόικα παίζει με τα νεύρα των κυβερνητικών στελεχών, καθώς δεν έχει απαντήσει ακόμη στο e-mail με τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος δεν μπορούν επί της ουσίας να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αφού δεν έχουν  κάτι χειροπιαστό για να αντιπαρατεθούν.

Βέβαια από το Μαξίμου υποστηρίζουν με έμφαση, ότι «το e-mail που εστάλη στην τρόικα είναι το τελευταίο» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι περιμένουν μόνο θετική απάντηση από τους τροϊκανούς αλλιώς είναι πολύ πιθανό να επέλθει ολοκληρωτική ρήξη, σενάριο που δεν θέλει ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι δανειστές μας. Όσο όμως οι μέρες περνούν και η τρόικα δεν επιστρέφει στην Ελλάδα, Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό. Αυτό το πρόβλημα είναι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα.

Ο λόγος είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν ενημερωθεί για κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης παρά το γεγονός ότι έχουν εκφράσει αυτήν τους την επιθυμία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο οικονομικών.

Από την πλευρά τους Σαμαράς και Βενιζέλος μη έχοντας συμφωνία στα χέρια τους δεν μπορούν να απευθυνθούν στους βουλευτές τους για να τους «πείσουν»  ότι η συμφωνία είναι στην σωστή κατεύθυνση. Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όσο υπάρχουν διαρροές νέων μέτρων και ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις βουλευτών και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν και δηλώνουν ότι τέτοια μέτρα δεν θα ψηφιστούν από την βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη ώστε ήδη αναζητούνται οι διαφωνούντες βουλευτές για να ξεκινήσει το γνωστό σε όλους πια «πολιτικό μασάζ» για την αναγκαιότητα ψήφισης της συμφωνίας, όταν αυτή επιτευχθεί. Το βασικό επιχείρημα των «μασέρ» δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που θα οδηγούσαν σε μια πιθανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους πολίτες αφού η αδυναμία ψήφισης της συμφωνίας  στη βουλή θα εκληφθεί σίγουρα ως αποτυχία.

Επικοινωνία

Παράλληλα με την αποστολή του e-mail  με τις κυβερνητικές θέσεις για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη και η πολιτική διαπραγμάτευση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε και νέες τηλεφωνικές επαφές και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ και τους μετέφερε για μια ακόμη φορά τις ελληνικές θέσεις στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Στην ελληνική κυβέρνηση το κλίμα είναι τεταμένο και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες βλέπουν ακόμη και με καχυποψία την στάση της τρόικα που επιμένει σε μια σκληρή στάση. Η αδιαλλαξία των εκπροσώπων των δανειστών προκαλεί αντίστοιχη στάση και από την ελληνική πλευρά .Τα μηνύματα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι σαφέστατα και κάνουν λόγο παράλογες και μη εφαρμόσιμες απαιτήσεις.

Και είναι κοινή απόφαση των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών οφείλουν να κατανοήσουν ότι νέα μέτρα, νέες περικοπές και νέο μνημόνιο δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Η κυβέρνηση παίζει τώρα γερά το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας και προειδοποιεί τους δανειστές ότι αν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει τότε η χώρα αναγκαστικά οδηγείται σε εκλογές.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα