Νομιμοποίηση, έναντι προστίμου, για δάση που έγιναν χωράφια

Στη νομιμοποίηση δασικών εκτάσεων που έγιναν χωράφια προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Στο σχέδιο νόμου, για τις δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς άδεια για γεωργική εκμετάλλευση από το 1975 έως το 2007 προβλέπεται η συνέχιση της εκμετάλλευσης έναντι χρηματικού προστίμου από 700-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη και σε χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, προβλέπει ότι όσοι έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις το διάστημα 1975-2007 και τις έχουν μετατρέψει σε γεωργικές μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται, καταβάλλοντας πρόστιμο που κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε 100 μηνιαίες δόσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ποσό αυτό μπορεί να πληρωθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ το ύψος της κάθε μίας δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 100 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι για τις εκτάσεις αυτές μεταβιβάζεται η χρήση και όχι η κυριότητα. Και όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, αν χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέραν της καλλιέργειας, τότε περιέχονται στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί πριν από το 1975, με διοικητική πράξη, υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία με την καταβολή προστίμου (το οποίο κυμαίνεται και πάλι από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα) μεταβιβάζεται η κυριότητά τους στους καταπατητές. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο περιορισμός της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Η εκτίμηση είναι ότι σήμερα το 3 τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων έχει εκχερσωθεί. Από το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν ότι δε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα, που μαζί με τις προσαυξήσεις δεν μπορούν να πληρωθούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα