«Να μείνει σταθερή η κυβέρνηση στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων»

Δημοσιονομική χαλάρωση με …μέτρο συνιστά ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλώντας σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες «Ελεύθερο Τύπο», «Καθημερινή» και «Ναυτεμπορική», ο κ.Ντάισελμπλουμ, ανέφερε μεταξύ άλλων για:

Χρέος:

«Η βιωσιμότητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη. Αν αυτή αποδειχθεί υψηλότερη των προβλέψεων, αυτό θα βοηθήσει  την αντιμετώπιση του χρέους. Το Eurogroup έχει δηλώσει ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και το χρέος παραμείνει παρόλα αυτά υψηλό, θα κάνει περισσότερα πράγματα. Η μείωση επιτοκίων και η επιμήκυνση των λήξεων είναι μεταξύ των πιθανών λύσεων».

Μείωση φορολογίας- δημοσιονομική χαλάρωση:

«Βγαίνοντας από την κρίση, νομίζω ότι μπορούμε να δίνουμε μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα». Πρόσθεσε όμως: «Το ερώτημα είναι αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν  περισσότερα χρήματα για κοινωνικά θέματα και κοινωνικές ομάδες». Όπως είπε «την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσουν  η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , που θα αποτιμήσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην παρεκκλίνουμε από τον στέρεο προϋπολογισμό που έχει επιτευχθεί  και να ξαναβρεθούμε σε προβλήματα. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την πορεία και επί τη βάσει αυτής της συνεπούς πορείας να επιχειρήσει να διευρύνει το πλεόνασμα, να βρει χώρο για κοινωνικά μέτρα ή να μειώσει φόρους. Αλλάς ας μην παρεκκλίνουμε από τον δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού».

Μείωση μισθών-συντάξεων

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Εξαρτάται από το πώς εξελίσσονται οι δαπάνες, η οικονομία και όχι μόνο. Επίσης εξαρτάται από το πόσο καλά εφαρμόζονται για παράδειγμα , οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, πόσο καλά λειτουργεί η κυβέρνηση, πόσο βελτιώνεται το κλίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα της νέας οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, για αυτό είμαι αισιόδοξος».

Νέο μνημόνιο

Σε ερώτηση εάν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους συνδέονται με ένα νέο πρόγραμμα, δεν το απέκλεισε, απαντώντας «όχι απαραιτήτως».

Πολιτική σταθερότητα

«Μας απασχολεί σε πολλές χώρες, διότι η αστάθεια όταν βγαίνεις από μια κρίση και πρέπει να διαχειριστείς κρίσιμα θέματα είναι κακή για την οικονομία. Όμως, είμαι δημοκράτης και ελπίζω ότι θα υπάρχει σταθερότητα. Ως πρόεδρος του Eurogroup συνεργάζομαι με όποιον εκλεγεί και όποιον γίνει υπουργός για τη χώρα του και αυτό ισχύει για κάθε χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα