Νέα πρόσκληση Φώφης για την Κεντροαριστερά

Νέο άνοιγμα στις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τον ενωτικό λόγο του Λεωνίδα Κύρκου, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Χατζή με τίτλο «Λεωνίδας Κύρκος, η τελευταία μάχη».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε στην ομιλία της τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και τις απόψεις του υπέρ των συναινέσεων. Ανέφερε μάλιστα τα δικά του λόγια, ότι «όπως έχουν τα πράγματα, η δύναμη που μπορεί να σπάσει την ακινησία, να καταπολεμήσει την αδιαφορία και να δώσει καινούρια έμπνευση και πίστη σε ένα μεγάλο σχέδιο για την ελληνική αναγέννηση είναι η Κεντροαριστερά» και πως «η συνάντηση κυρίως του ΠΑΣΟΚ και των ευρωπαϊκών, δημοκρατικών, σύγχρονων αριστερών δυνάμεων, πάνω στη βάση ενός προγράμματος επεξεργασμένου, σε ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία, ανοιχτή σε όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να μετάσχουν».

Χωρίς να μείνει στη σκέψη του πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν απέδιδαν καρπούς οι προσπάθειες του Λεωνίδα Κύρκου για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «τότε οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Σήμερα οι συνθήκες το επιβάλλουν». Κάλεσε μάλιστα την Κεντροαριστερά να ξεπεράσει στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα, για να πάει παρακάτω. «Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση. Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από μία προοδευτική δύναμη που θα απαντήσει αποτελεσματικά στις αιτίες της κρίσης και θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από αυτή», είπε, επαναφέροντας την πρότασή της για μία μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία που θα ενώσει τις προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του έθνους. «Δεν πρέπει να φοβηθούμε. Είναι η ώρα να τολμήσουμε. Να πάμε μαζί», είπε, «με όσες υπερβάσεις σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι αναγκαίες για αυτό»…

 

Κατά Καμμένου

 

Στο μεταξύ, με σκληρή γλώσσα καταφέρονται στο ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με αφορμή όσα δήλωσε τη Δευτέρα, ότι δηλαδή θεωρεί δεδομένο το κλείσιμο των συνόρων από ορισμένες γειτονικές μας χώρες. «Πράγματι τέτοιες απαράδεκτες και επικίνδυνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση προθέσεις, υπάρχουν από τις λεγόμενες χώρες του Visegrad. Προθέσεις ταπεινωτικές για τη χώρα μας, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών», σημείωναν στην Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας ότι ο κ. Καμμένος δεν είχε το ίδιο θάρρος και την ίδια άνεση, να ομολογήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη στρατηγικής, τις καθυστερήσεις και τα λάθη που έδωσαν «τροφή» σε αυτές τις αντιλήψεις, ούτε για τους «παιδαριώδεις χειρισμούς» που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να αμφισβητεί απαράδεκτα την εθνική μας κυριαρχία και να προβαίνει σε πράξεις όπως αυτές με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

«Τον κ. Τσίπρα οι συνεργάτες του μπορούν να τον εκθέτουν όσο θέλουν και όσο τους το επιτρέπει ο ίδιος. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής όταν εκτίθεται ο Πρωθυπουργός και κατ’ επέκταση η ίδια η χώρα. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα», έλεγαν, καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου να σοβαρευτεί και να δουλέψει με εθνική στρατηγική και σε συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα