Μιντιαρχών το ανάγνωσμα…

Ονόματα και διευθύνσεις αποκαλύφθηκαν στη Βουλή, στo πλαίσιo της συζήτησης της ερώτησης του Νίκου Νικολόπουλου προς τον πρωθυπουργό με θέμα τα media. Μάλιστα, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. αποκάλυψε και την καταδίκη των Γιώργου και Φώτη Μπόμπολα με αφορμή δημοσιεύματα εις βάρος του…

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, απαντώντας στη Βουλή στην Ώρα του πρωθυπουργού.
«Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση πως «καθυστερεί και δεν αποκαθηλώνει το καθεστώς των νταβατζήδων», υποστηρίζοντας πως «έστω και προσωρινή συμμαχία με τους ολιγάρχες είναι συμφωνία με τον Διάβολο».
«Τρία μέλη της οικογένειας Μπόμπολα βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Πριν λίγες μέρες προέκυψε θέμα με το πόθεν έσχες του κ. Μπόμπολα σε σχέση με το 1,8 εκατ. που κατέθεσε – όχι γιατί πήγε μόνος του, όπως ισχυρίστηκε, αλλά γιατί τον οδήγησαν εκεί τα όργανα του κράτους. Το κατείχε νομίμως το ποσόν, ή του επιτρέπει το κράτος να ξεπλένει αδήλωτο χρήμα;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής και συνέχισε:
«Η υπόθεση της δανειοδότησης της “Καθημερινής” είναι ιστορία διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που έδωσε ο λαός απ’ το υστέρημά του. Δέκα μέρες τώρα, δεν έχει δικαιολογήσει ο κ. Στουρνάρας την άρνησή του να δώσει τις δανειακές συμβάσεις στη Βουλή, γιατί ενδεχομένως ξέρει πως θα κινδυνεύσει με το κακούργημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Πώς επιτρέπετε σε διορισμένα από το κράτος μέλη στις διοικήσεις των τραπεζών, να επιτρέπουν τη χρηματοδότηση εταιρειών με δυσμενή οικονομικά στοιχεία – και μάλιστα λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει η έκθεση των ορκωτών λογιστών; Γιατί δεν ενημερώνετε τον κ. Ντράγκι για τον πλημμελή έλεγχο του κ. Στουρνάρα στα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ, όπως συνέβη με το δάνειο των 36 εκατ. ευρώ του κ. Αλαφούζου;».

Δέσμευση Τσίπρα για διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τον κύκλο της διαπλοκής και συναλλαγής, είμαστε αποφασισμένοι να τον κλείσουμε και να κόψουμε την κόκκινη κλωστή που συνδέει το πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι πρεσβεύει και υποστηρίζει ο καθένας: Αν κάποιος έχει νόμιμο δικαίωμα να εκπέμπει, έχει κερδίσει τη συχνότητα με βάση τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, έχει καταβάλει τις οφειλές του στο Δημόσιο, δεν έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το κράτος και τις τράπεζες που αιμοδοτεί το κράτος, τότε δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται».
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή «διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού, που θα χορηγήσει άδειες για τη χρήση των συχνοτήτων», και τη βούληση της κυβέρνησης να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης να δώσουν λογαριασμό για το αν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον νόμο.
«Οι υποχρεώσεις θα πρέπει να ελεγχθούν. Το ανταποδοτικό τέλος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να αποδοθεί. Λογιστικά κόλπα, που βγάζουν ισοσκελισμένες τις απαιτήσεις, δεν θα γίνουν δεκτά. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμοστούν», τόνισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε: «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί απέναντί μας. Η κριτική και η επίθεση είναι καλοδεχούμενες και συνιστούν παράσημα αξιοπιστίας για μας».
Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Νικολόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση δεν έχει ρεβανσιστική διάθεση», και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί, ούτε γνώριζε ποια πρόσωπα θα καλούνταν να καθίσουν «στον πάγκο της Δικαιοσύνης». «Είχα ζητήσει να πληρώσουν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως κι αν λέγεται», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υποχρεωμένη να κάνει έλεγχο η κυβέρνηση…»

Στη δευτερολογία του ο Ν. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις δικαστικές περιπέτειες που έχει με τον όμιλο Αλαφούζου, «γιατί τόλμησα να φέρω στον κοινοβουλευτικό έλεγχο υπόθεσή του», και την επίθεση που δέχθηκε στο παρελθόν από την εφημερίδα «Έθνος»: «Ήθελα να πληροφορήσω και εσάς και τους συναδέλφους μου, κύριε Πρωθυπουργέ, πως όταν παραιτήθηκα, μετά από λίγες ώρες συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης έλεγαν πως η παραίτησή μου είχε να κάνει με υποθέσεις του ΣΔΟΕ τσιγγάνων της Κάτω Αχαΐας. Ολοσέλιδο το κυριακάτικο Έθνος του κου Μπόμπολα με ενυπόγραφο ρεπορτάζ ενός κου Πατρινού έδειχνε στοιχεία. Και πρωτόδικα και στο εφετείο καταδικάστηκε και πατήρ και υιός Μπόμπολας. Δώδεκα μήνες φυλακή. Δεν το έμαθε κάνεις ποτέ. Δεν υπήρχε καν ο δημοσιογράφος. Έκπληκτη η έδρα ρωτούσε: “Κάνετε αυτή τη δημοσιογραφία; Έχετε πληρωμένους μιντιακούς δολοφόνους;”».
Κλείνοντας ο Αχαιός βουλευτής και απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα σημείωσε: «Θέλω να σας παρακαλέσω, εγώ είπα και ονόματα. Και στις ερωτήσεις που θα καταθέσω θα βρείτε για όλους. Νομίζω ότι είναι υποχρέωση της κυβερνήσεως να ελέγξει τα δάνειά τους. Και να ζητήσει εγγυήσεις. Είναι και υποχρέωση του κου Υπουργού να καλέσει και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για εκείνα τα θαλασσοδάνεια πριν το βάλουν στα πόδια και πληρώσουμε εμείς και των νταβατζήδων και των υπαλλήλων τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα