“Μας χωρίζει άβυσσος”

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως η νίκη του Μητσοτάκη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρεθεί υπό πίεση, ειδικά εάν ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρήσει διεύρυνση προς το κέντρο.

Και η πρώτη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά δείχνει πως συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, η οποία τόνισε πως την χωρίζει η άβυσσος με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Οι νεοφιλελεύθερες, εξάλλου, αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβω άμεσα νέες πρωτοβουλίες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν την επίσκεψή της στο σταθμό του Μετρό Κορυδαλλού, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο, ενώ αμέσως μετά επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας είδε τον Δήμαρχο Κορυδαλλού, Σταύρο Κασιμάτη, στον οποίο παρείχε στήριξη, τόσο ως προς την απομάκρυνση των φυλακών, όσο και ως προς την μετατόπιση της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, εκτός πόλης. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε επίσης τον σύλλογο Κωφών Πειραιώς και Νήσων, αλλά και τη Γραμμή Ανθρωπιάς.

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Το μετρό είναι ένα έργο που το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Και η επέκταση αυτή είναι μια ανάσα ζωής σε περιοχές που έχουν πραγματικά ανάγκη στον Πειραιά, στην Αγία Βαρβάρα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια. Το έργο καθυστέρησε τους προηγούμενους μήνες, σταμάτησε, αντιμετώπισε προβλήματα με τα capital controls, αλλά θα πρέπει τώρα να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, τις εργασίες για να προλάβουμε τους χρόνους, γιατί το έργο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για ανθρώπους, για οικογένειες που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση τα τελευταία χρόνια».

Πιέζουν για συνέδριο

Με το πολιτικό σκηνικό να είναι εξαιρετικά ρευστό και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκ των πραγμάτων θα αποκτήσει πιο συγκροτημένο λόγο και στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση, εντείνονται οι διεργασίες και στην κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός, τρίτου, εναλλακτικού πόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς με προεξέχοντα τον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο και ορμώμενα από την εκλογική επιτυχία του σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εντείνουν τις πιέσεις τους προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να δρομολογήσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Με προμετωπίδα την διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, υπό το πρίσμα μίας υπεύθυνης και ρεαλιστικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής τα εν λόγω στελέχη με διαφορετικές παρεμβάσεις τους τις προηγούμενες ημέρες ζητούν από την κ. Γεννηματά να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα να συγκαλέσει συνέδριο διεύρυνσης του χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. «η ανάγκη δημιουργίας του ενιαίου αυτού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου είναι εκ των ων ουκ άνευ», και ζητεί άμεσα να κάνουν «όλες οι δυνάμεις όχι στο αποφασιστικό βήμα αλλά στο αποφασιστικό άλμα για μία μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας». Στρατηγικός στόχος κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο, είναι η ευρεία μεταρρυθμιστική συμπαράταξη «να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου».

Ο Σταμάτης Μαλέλης, στέλεχος του κόμματος, από την πλευρά του με άρθρο του, εστιάζει στο γεγονός ότι η διεύρυνση της κεντροαριστεράς θα πρέπει να έχει σαφείς κοινωνικές αναφορές. Καθώς το πολιτικό κενό μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ διευρύνεται, η κεντροαριστερή παράταξη κατά τον κ. Μαλέλη «δεν αποτελεί μόνο ανάγκη κάλυψης γεωγραφικά ενός πολιτικού χώρου, αλλά κυρίως ανάγκη να εκφραστούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία είναι περιθωριοποιημένα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Ο Νίκος Τσούκαλης τέλος επεφύλασσε ένα μάλλον αιχμηρό σχόλιο για την πορεία εξέλιξης των συζητήσεων για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και τη στάση που κρατά το ΠΑΣΟΚ. Σε ανάρτησή του στο Twitter και με αφορμή την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε πως η εξέλιξη αυτή «σηματοδοτεί προοπτική για τον εκσυγχρονισμό και τον εξευρωπαϊσμό του κεντροδεξιού πυλώνα του πολιτικού χάρτη της χώρας» και πρόσθεσε: Την ίδια στιγμή ο κεντροαριστερός πυλώνας κατατρύχεται από τις αφόρητες κακοδαιμονίες των αρχηγισμών, ιδεοληψιών, εμπαθειών και των “ιδιοτελών περιχαρακώσεων”.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα