ΛΙΣΤΑ «ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ»: Έσκασαν δεσμεύσεις περιουσιών για 24 καταθέτες

Οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων εμπλεκομένων στη λίστα «Μπόργιανς», είναι γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς προχώρησαν σε άμεση δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων λογαριασμών, αξιόγραφων και λοιπά, για είκοσι τέσσερις καταθέτες της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη καλέσει εκατοντάδες καταθέτες, που εμφανίζονται στη λίστα Μπόργιανς ή στη λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων και τους ζητούν ανωμοτί καταθέσεις για φοροδιαφυγή αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι που τους συνεπικουρούν και συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, προχώρησαν αντί στην αποστολή απλών κλήσεων σε κατάθεση σε κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου , δεδομένου ότι από τους πρώτους ελέγχους οι εμπλεκόμενοι εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των εισαγγελέων είναι οι εμπλεκόμενοι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ποινική εμπλοκή. 
Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να «σφίξει ο κλοιός», οι εισαγγελείς δεσμεύουν παράλληλα κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, το οποίο θα «απελευθερωθεί», μόνο στη περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι πληρώσουν τα οφειλόμενα.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ελεγχόμενος ή θα πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα ή φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της «ασφυκτικής» δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών του.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ήδη άρχισαν αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες καθώς καθημερινά τουλάχιστον εκατό κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και για εκείνη των χαρτοφυλακίων (περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό).

Και ενώ στη λίστα Ρηνανίας οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12, στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.
Οι έρευνες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από ειδικό κλιμάκιο εισαγγελέων (Ιω. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας) εποπτεύονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη και ήδη έχουν ταυτοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα