Κόντρα Σόιμπλε – Mαξίμου για τα… μάτια του ΔΝΤ

Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας (7/12) όταν ερωτώμενος στην τηλεοπτική συνέντευξή τους στην ΕΡΤ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ότι δηλαδή το Ταμείο έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της, σήκωσε αρκετή σκόνη η οποία έφτασε μέχρι το Ecofin.

Μάλιστα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήκωσε το γάντι και σχολίασε ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα  να αμφισβητεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» φέρεται σύμφωνα με το Reuters να είπε χαρακτηριστικά ο τσάρος της γερμανικής Οικονομίας, καλώντας την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει τονίσει πως θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαραίτητη, σε αντίθεση με τα όσα είπε -χθες τουλάχιστον- από τηλεοράσεως ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίοσ μεταξ΄υάλλων υπογράμμισε ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια Σόιμπλε περί στάμνας δεν έμειναν αναπάντητα από την πλευρά του Μαξίμου. Με δεικτικό ύφος η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε τα εξής:

«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά.

Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα