Κριτήριο ο Σεπτέμβριος

 «Εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας και θα αλλάξουμε το κλίμα». Αυτό είναι το μότο του Αντώνη Σαμαρά, που εκτιμά πως έτσι θα αντιμετωπιστούν τόσο οι δηλώσεις του Σόιμπλε, όσο και των άλλων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι τελικά οι αντιστάσεις θα καμφθούν, αν η «ομάδα» συνεχίσει να είναι συνεπής και να αποδίδει.

Όπου «συνέπεια» εσείς διαβάστε «προαπαιτούμενα» και όπου «απόδοση» διαβάστε «πρωτογενές πλεόνασμα»- στην προσπάθεια για το δεύτερο (το πλεόνασμα) η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει σημαντική βοήθεια από την θεματική αύξηση του τουρισμού.

Αν όλα πάνε καλά, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα αλλάξει το κλίμα. Κρίσιμη χρονική περίοδος θεωρείται ο Σεπτέμβριος, οπότε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και όσων στενάζουν από την υπερφορολόγηση και αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Φυσικά στο Μαξίμου μιλάνε για μέτρα άμεσης απόδοσης όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, η αύξηση των δόσεων για χρέη προς την εφορία, τη μείωση ή και την κατάργηση των τεκμηρίων, την ελαχιστοποίηση των τελών των αυτοκινήτων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Βέβαια την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιμένει σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που φάνηκε και από την ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Οι μεταρρυθμίσεις κρατάνε τη δημοκρατία ζωντανή και την οικονομία λειτουργική. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι συμφορά για το λαό, αλλά σωτηρία για την κοινωνία» τόνισε ο  Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εβραϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (AJC Transatlantic Institute), με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως είπε χτύπησε με δριμύτητα την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Περισσότερο φαίνεται ότι προβληματίζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο οι ήξεις αφίξεις του κυβερνητικού εταίρου του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά η φράση τυο στενού συνεργάτη του Βενιζέλου, του Χρήστου Πρωτόπαπα δημιούργησε νέο κύκλο προβληματισμού.«Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση», είπε ο Πρωτόπαπας, ενώ την ίδια ώρα δεν ξεχνούν τις δημόσιες διαφοροποιήσεις των Λοβέρδου-Κουκουλόπουλου.

Ταυτόχρονα ήδη έχουν δημιουργηθεί νέα ζητήματα με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι περιμένουν από τους γαλάζιους υπουργούς να συμπεριφερθούν με γενναιοδωρία στους πράσινους αναπληρωτές ή υφυπουργούς δίνοντάς τους τις αρμοδιότητες που δικαιούνται. Τι εννοούν; Ότι θα πρέπει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στο Ανάπτυξης,  στον Λεωνίδα Γρηγοράκο στο Υγείας και στον Βασίλη Κεγκέρογλου στο Εργασίας όπου μετά τον ανασχηματισμό στριμώχτηκαν μαζί του άλλοι δύο νεοδημοκράτες υφυπουργοί.

Τονίζουν επίσης ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει πολλές αρμοδιότητες στους γαλάζιους υφυπουργούς τους και περιμένουν και από τους νεοδημοκράτες να πράξουν το ίδιο.

Και βέβαια εάν συνεχιστεί αυτή η γκρίνια, τότε χαμένη βγαίνει συνολικά η κυβέρνηση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα