Κατηγορούμενος για τοκογλυφία ο Γ. Ανθόπουλος

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, κατηγορούμενος για τοκογλυφία, θα καθίσει μαζί με τρία ακόμη άτομα ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος, με βούλευμα (427/2014) του Συμβουλίου Εφετών.

Ο Γ. Ανθόπουλος κατηγορείται για τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υφυπουργός ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε ισχυρή δημόσια θέση.

Η ιδιοκτήτρια της καπνεμπορικής εταιρίας φέρεται να απευθύνθηκε σε εκείνον  καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υφυπουργός όπως προκύπτει από την δικογραφία της υποσχέθηκε ότι θα την βοηθήσει και στη συνέχεια μεσολάβησε  σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Η καπνεμπορική  εταιρεία παρουσιαζόταν να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονταν πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.

Κατά το κατηγορητήριο, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ.

Από το  άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του κ. Ανθόπουλου και της συζύγου του.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή ο πρώην υφυπουργός,  είχε αρνηθεί  την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστήριξε ότι τα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.

Ωστόσο, κατά την δικογραφία, ο κατηγορούμενος πρώην υφυπουργός, από το 2005 ως σήμερα, δεν εμφανίζει επιστροφή καμίας δόσης από τα χρήματα και επιπλέον -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν προσκόμισε στη Δικαιοσύνη κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού.

Η εμπλεκόμενη επιχειρηματίας, με την οποία ο πρώην υπουργός βρίσκεται σε αστική αντιδικία από το 2007, και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρείας που εμφανιζόταν να αγοράζει ακατέργαστο καπνό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα