Ιστορίες νεο- δημοκρατικής τρέλας…

Οι αποκαρδιωτικές δημοσκοπήσεις για τους εκλεκτούς της Ν.Δ. σε δήμους και περιφέρειες έχουν προκαλέσει ένα σοκ, τόσο στο Μαξίμου, όσο και στη Συγγρού, που αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τις επιλογές τους, ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα τις Κυριακές 18 και 25 Μαΐου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το χειρότερο όλων είναι η απροθυμία που δείχνουν πολλά «γαλάζια» στελέχη να μπουν στη μάχη για να στηριχθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Και μιλάμε για στελέχη όλων των βαθμίδων. Από βουλευτές, έως δημάρχους και τοπικούς παράγοντες. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη σύσκεψη μεταφέρθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η εντολή του Αντώνη Σαμαρά να σταθούν όλοι κοντά στους υποψηφίους της Ν.Δ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη στη Συγγρού παραβρέθηκαν και «γαλάζιοι» δήμαρχοι, ακόμη και αυτοί που είχαν συστήσει το άτυπο «κίνημα υποστήριξης Σγουρού». Κι όμως, παρά το γεγονός ότι τους ζητήθηκε να διευκολύνουν τον Γιώργο Κουμουτσάκο, οι περισσότεροι μετά το τέλος της σύσκεψης συζητούσαν για το πώς θα αυξηθεί η πιθανότητα επανεκλογής τού νυν περιφερειάρχη Αττικής.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς όλοι οι εκλεκτοί της Ν.Δ. δεν φαίνεται να πείθουν την κοινωνία, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να θέλγεται περισσότερο από τους… ανεξάρτητους υποψήφιους που στηρίζονται από τα κόμματα και όχι από αυτούς που έλαβαν επισήμως το χρίσμα. Μάλιστα οι κεντρικές επιλογές του κυβερνώντος κόμματος μοιάζουν να έχουν βαλτώσει και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τη στιγμή που και τα στελέχη κάνουν το «κορόιδο» και δεν τείνουν χείρα βοηθείας.

Έτσι, στην Αθήνα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, με εμπόδιο την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, χάνει ψήφους, με αποτέλεσμα να ελπίζει ακόμη και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο όνειρο του β΄ γύρου. Για να υπάρξει σιγουριά θα πρέπει να αποσυρθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «θα πάω μέχρι τέλους, παρά τις πιέσεις της νομενκλατούρας της Συγγρού». Μάλιστα τόνισε ότι είπε «όχι» στον Αντ. Σαμαρά, όταν του πρότεινε υπουργικό θώκο για να μη θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όχι μόνο αντέχει, αλλά μπαίνει στη μάχη με αέρα προβαδίσματος έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη.

Επίσης, πολλά «γαλάζια» στελέχη από τη μία δηλώνουν απρόθυμοι και από την άλλη χαρακτηρίζουν ως ατυχείς επιλογές τούς Σταύρο Καλαφάτη και Γιώργο Κουμουτσάκο, με τον πρώτο να είναι περίπου 20 μονάδες πίσω από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον δεύτερο να μην έχει αναγνωρισιμότητα και να καταγράφει το τραγικό για υποψήφιο κόμματος εξουσίας 12,5%.

Προβληματισμός

Το οξύμωρο στην όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι, αφενός μεν, οι βουλευτές αποφεύγουν να λάβουν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν τους «γαλάζιους» υποψηφίους και, από την άλλη, προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, ώστε να εκφράσουν τον προβληματισμό τους.

Κι όπως λένε και στους δημοσιογράφους, «είναι έγκλημα το ότι δεν κεφαλαιοποιούμε την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι έχει δυναμική σε τοπικά στελέχη». Η εν λόγω κατάσταση πλήττει τη Ν.Δ. σε όλη τη χώρα και δημιουργεί συνθήκες εσωστρέφειας, οι οποίες με τη σειρά τους ανατροφοδοτούν σενάρια απογοήτευσης και προκαλούν σύγχυση στους φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι αναζητούν επιτέλους πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν το κόμμα σε ανάκαμψη.

Υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, δέχονται καθημερινώς επισκέψεις και ακούν τα σχόλια βουλευτών, οι οποίοι ζητούν πιεστικά κινήσεις όχι εις βάρος της ηγεσίας, αλλά πρωτοβουλίες που θα φέρουν τη Ν.Δ. στο προσκήνιο. Κι όμως, οι ίδιοι οι βουλευτές αποφεύγουν να στηρίξουν τους επίσημους υποψηφίους του κόμματος. Ανάλογες, πιεστικές και συχνά εκρηκτικές συζητήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά στο εντευκτήριο της Βουλής από πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, όπως και άλλα στελέχη από τις επισκέψεις του σε όλη τη χώρα μεταφέρουν τα πιεστικά ερωτήματα των στελεχών και της βάσης του κόμματος που θέλουν αλλαγή κλίματος τώρα. «Αν πάμε με το σημερινό κλίμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές, μας περιμένει πολύ άσχημο αποτέλεσμα», δηλώνουν τα στελέχη από την περιφέρεια και ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να ακολουθήσει περισσότερο επιθετική γραμμή αμφισβήτησης και αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σφυροκόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με στελέχη που διαθέτουν μακροχρόνια πείρα σε εκλογικές αναμετρήσεις, η Ν.Δ. για να επιτύχει καλό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση του ερχόμενου Μαΐου πρέπει να έχει «σφυροκοπήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς και να έχει δημιουργήσει συνθήκες ανοικτής σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα. «Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε με αξιώσεις στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν τουλάχιστον τη διατήρηση των δυνάμεων που διαθέτουμε σήμερα».

Φυσικά, μεταξύ των «προβληματισμένων» είναι και αυτοί που επιθυμούν τη φθορά του Αντ. Σαμαρά με την ελπίδα να πληγεί πρόωρα και να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ομηρίας έπειτα από ενδεχόμενη ήττα. Όμως αυτοί αποτελούν μία μικρή μειοψηφία και δεν διατυπώνουν τέτοιες απόψεις παρά μόνο σε πολύ στενό κύκλο, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται αυτό να συμβεί. Ένα κακό αποτέλεσμα ασφαλώς μπορεί να τραυματίσει την εικόνα του Αντ. Σαμαρά, αλλά θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. με αξιώσεις μπορεί να τεθεί μόνο έπειτα από ανεπιθύμητα και βαριά αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές.

Όσοι επικρίνουν την τακτική της Ν.Δ., και ιδίως εκείνη του Αντ. Σαμαρά, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησής του και δεν συζητούν τέτοια λύση ούτε για αστείο. Φίλοι και αντίπαλοί του πιστεύουν ότι εκείνος μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να επαναφέρει την αισιοδοξία στη Ν.Δ., η οποία είναι απαραίτητη ως προϋπόθεση για να αποκτήσει δυναμική νίκης. Εξάλλου, τα μηνύματα που αποστέλλονται από το Μαξίμου είναι ότι, μόλις ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με την τρόικα, ο Αντ. Σαμαράς θα λάβει πρωτοβουλίες που θα είναι ικανές να αλλάξουν το κλίμα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα