Θα υποθηκεύονται τα σπίτια όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Διάταξη-βόμβα έρχεται για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού θα αναγκαστούν να βάζουν ως υποθήκη τα σπίτια ή άλλα ακίνητα που διαθέτουν, ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η πρόβλεψη αυτή γίνεται με ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας και θα έχει εφαρμογή όχι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση ρύθμισης από εδώ και πέρα, αλλά και στους 210.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 100 δόσεις.

Με το άρθρο-βόμβα του νομοσχεδίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες τους, ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Το άρθρο 17 αναφέρει ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε:

• να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
• να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
Δεν εξαιρούνται μικροί ή μεγάλοι οφειλέτες

Η διάταξη δεν εξαιρεί μικρούς ή μεγάλους, αλλά όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού φορέα στον «Ελεύθερο Τύπο», θα εφαρμοστεί σε όσους είναι μεν σε ρύθμιση, αλλά έχουν βεβαρημένο παρελθόν «ασυνέπειας», είτε χρωστούν πολλά είτε λίγα.

Αυτή τη δυνατότητα είχαν μέχρι τώρα μόνο οι εφορίες, καθώς μπορούν να ζητήσουν από οφειλέτες που είναι σε ρύθμιση να βάλουν υποθήκη περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους και ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή κι αν εγκαταλείψουν τη ρύθμιση, τα ενυπόθηκα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούν να κατάσχονται.

Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής (σ.σ.: με την ψήφιση του νομοσχεδίου) όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη διαφορά ότι η διάταξη έρχεται εκ των υστέρων, αιφνιδιάζοντας όσους μπήκαν σε ρύθμιση, υπό τον φόβο των Ταμείων ότι μπορεί να την εγκαταλείψουν και να χαθούν έσοδα.

Θα αφορά και εκείνους που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Η διάταξη-βόμβα λέει στην ουσία στους 210.000 οφειλέτες που είναι σε ρύθμιση ότι τα Ταμεία θα μπορούν να τους ζητήσουν να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους για να ξεχρεώσουν το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Η διάταξη θα εφαρμοστεί από τις 26 Ιουνίου και μετά, που λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένη σε οφειλέτες που κατά τα παρελθόν έχουν εγκαταλείψει ρυθμίσεις, καθώς και σε όσους τις χρησιμοποιούν όχι για να ξεχρεώσουν, αλλά για να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο.

Τα Ταμεία θα μπορούν να ζητούν όμως ακόμη και από τους συνεπείς οφειλέτες τους να βάλουν «ενέχυρο» κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, ώστε ακόμη κι αν σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις, η οφειλή τους να μπορεί να… «εξοφληθεί» με κατάσχεση-απώλεια του περιουσιακού στοιχείου που θα έχουν υποθηκεύσει ως «εξασφάλιση» του χρέους που θα μείνει απλήρωτο.

Διευκρινήσεις από το υπουργείο

Δεν κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των λαϊκών νοικοκυρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τη διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Μέτρα ανακούφισης για ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» και προβλέπει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ακόμη και αν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, διευκρινίζει, ότι «η διάταξη η οποία βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, δεν αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αφορά μόνο τους συστηματικούς και κακόβουλους μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και τους συστηματικούς μεγαλομπαταχτσήδες με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αξιοποιούν τις όποιες ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίζουν τις επιβλαβείς για τα ασφαλιστικά ταμεία και το λαό αθέμιτες πρακτικές τους.
Οι συγκεκριμένοι μεγαλοοφειλέτες βρίσκονταν μονίμως στο απυρόβλητο, λειτουργούσαν πάντα εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών, ενώ αυτό γινόταν με τις ευλογίες των μνημονιακών κυβερνήσεων».
Το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλετών σημειώνει ότι, «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και «προσπαθούν να δημιουργήσουν αδικαιολόγητο φόβο και ανασφάλεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Καταλήγοντας το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «η ρύθμιση συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες οφειλέτες, δίνοντας «ανάσα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 4,5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 215.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περίπου 170 εκατ. ευρώ».
Στο άρθρο 17 του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι, «οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του φορέα και μέχρι του ύψους των οφειλών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα