Θα δημοσιεύονται τα στοιχεία επικίνδυνων κακοποιών

Τη δημοσίευση των στοιχείων επικίνδυνων κακοποιών, όπως ακριβώς συμβαίνει στις υποθέσεις τρομοκρατίας, πορνογραφίας και οργανωμένου εγκλήματος, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία κατατίθεται άμεσα στην Βουλή μετά από τη δολοφονική επίθεση με καλάσνικοφ σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο.

Παρά το γεγονός ότι ο δράστης καταζητείτο, οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του, καθώς ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι αυτό γίνεται μόνο σε υποθέσεις τρομοκρατίας, γενετήσιας ελευθερίας και οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, βάσει της νέας τροπολογίας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στη δημοσιότητα θα δίνονται άμεσα και τα στοιχεία όσων είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Η επίμαχη τροπολογία θα μπει ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα δίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλημάτων «του οποίου ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση η επίμαχη τροπολογία «κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για την σύλληψή τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα