“Η δίκαιη ανάπτυξη πάει περίπατο”

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ασχολείται το Ποτάμι, το οποίο με βάση τις αναλύσεις των οικονομολόγων της Σεβαστουπόλεως προβλέπει άσχημα νέα, ενώ όπως επισημαίνεται “η δίκαιη ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο Τσίπρας αναβάλλεται επ’ αόριστον.
Το Ποτάμι τονίζει με έμφαση ότι με βάση τα μέτρα που έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικοί βουλευτές το 2017 θα αφαιρεθούν από την κοινωνία άλλα 4, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όπως αναλύουν αυτά είναι
– 1,5 δισ. από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ, στη φορολογία των καυσίμων, σε καφέ, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ.
-1,5 δισ. επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους λόγω αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων.
– 1,5 δισ. από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων.
Το μόνο που μένει ανέπαφο από όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων είναι το κομματικό κράτος.
Παράλληλα η κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη στις προβλέψεις της αφού το προσχέδιο προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3% αντί του 0,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης μας λένε ότι η ανάπτυξη θα κινείται στο 2,7% το 2017 παρά την αντίθετη άποψη διεθνών think tanks που προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 0,7%. Οι συνέπειες αυτών των αποκλίσεων ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές, αφού αν επαληθευθούν αυτό θα συνεπάγεται επιπλέον μέτρα ύψους 3 δις. Πέραν των παραπάνω, πρέπει να εξοικονομηθούν 870 εκατ. (από που;) για τη χρηματοδότηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία). Τέλος, σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στις αγορές, η μόνη αναφορά στο προσχέδιο είναι ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Είναι προφανές ότι το ραντεβού του κ.Τσίπρα με τη “δίκαιη ανάπτυξη”, αναβάλλεται επ’ αόριστον”.
Για την δικαιοσύνη
Στο μεταξύ για την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το Ποτάμι διοργανώνει στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ ειδική εκδήλωση για την δικαιοσύνη, όπου διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τον δικαστικό, νομικό και ακαδημαϊκό χώρο θα δώσουν απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί και είναι:
• Οι παρεμβάσεις των πολιτικών;
• Οι πιέσεις από οικονομικά και άλλα συμφέροντα;
• Η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης;
• Ο τρόπος λειτουργίας της ίδιας της Δικαιοσύνης;
Παράλληλα το Ποτάμι διοργανώνει διαδικτυακή δημοσκόπηση σχετικά με τα προβλήματα της δικαιοσύνης, τα οποία και θα παρουσιαστούν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

“Οσμή σκανδάλου”

Επερώτηση κατέθεσε ο Ιάσων Φωτήλας με αφορμή τις συνεχείς αναβολές της υλοποίησης του έργου της Πατρών – Πύργου. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι μέχρι τον Ιούλιο 2015 θα είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον οι διαγωνισμοί για τις εργολαβίες, σήμερα μετά από περίπου ενάμιση χρόνο δεν έχει καν ολοκληρωθεί ο τέταρτος από τους οκτώ, με την κοινοπραξία «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» να έχει δημοπρατήσει τους τρεις πρώτους. Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαγωνισμών, αλλά και του έργου και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς αυτή την κατεύθυνση.
1. Για ποιους λόγους αναβλήθηκε ο τέταρτος διαγωνισμός; Ποια είναι η νέα ημερομηνία διενέργειάς του; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους πέντε διαγωνισμούς;
2. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου και πότε η ολοκλήρωσή του; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα