Επίδειξη δύναμης από τον Ανδρουλάκη

Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχουν ριχθεί στην προεκλογική μάχη για να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι έχουν το σχέδιο για να σηκώσει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ. Όμως με βάση τα πρόσωπα που εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος ο ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι γνωρίζοντες, ο Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επικράτησή του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μετά την «επίδειξη δύναμης» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο Γραμματέας του κόμματος επικράτησε ξεκάθαρα στη διαδικασία ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να «ελέγχει» το κόμμα και στέλνοντας σαφές μήνυμα στον πρόεδρο που θα εκλεγεί την Κυριακή. Από τα 130 εκλεγμένα μέλη στην νέα Κεντρική Επιτροπή, τα μισά περίπου είναι επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη, το ¼ περίπου ελέγχει η Φώφη Γεννηματά, ακολουθούν με αξιοσημείωτες επιδόσεις οι υποψήφιοι του περιβάλλοντος του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και κατόπιν αυτοί του Ανδρέα Λοβέρδου. Από κοινού πάντως Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης, ελέγχουν πάνω από τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής, «δένοντας τα χέρια» της Φώφης Γεννηματά, στον βαθμό που θα επικρατήσουν τα προγνωστικά και θα αναδειχθεί εκείνη πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής, δείχνουν ισχυρή δόση ανανέωσης, καθώς τα μισά μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, είναι νέα. Στους εκλεγμένους πάντως, προστίθενται ως αριστίδην μέλη οι 13 βουλευτές και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, καθώς και οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Ο Σαλαγιάννης
Πρώτος σε σταυρούς, ήρθε ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, γεγονός που ερμηνεύθηκε και ως επιβράβευση της δύσκολης δουλειάς που έκανε στον τομέα των –ανύπαρκτων- οικονομικών του κόμματος. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι: Ανδρέας Σπυρόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Δημήτρης Καρύδης και Γιώργος Βασιλόπουλος, ενώ αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του Θανάση Χειμωνά, που μπορεί να μην κατάφερε να συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές για να είναι υποψήφιος πρόεδρος, «σάρωσε» όμως σε σταυρούς, με αποτέλεσμα να έρθει έβδομος κατά σειρά, αμέσως μετά τον πολύπειρο Λευτέρη Κατσικαρέλη. Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με τους Γιάννη Μανιάτη, Κώστα Ασκούνη και Παντελή Καψή.
Διαμαρτύρεται ο Απόστολος
Αντικαταστατικό χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ζήτησε τον λόγο έχοντας πρόσθετο συνειδησιακό καθήκον, ως ένα από τα 150 ιδρυτικά μέλη του κόμματος. «Δεν μου δόθηκε. Απευθύνθηκα στο Συνέδριο, δηλώνοντας ότι ”Το ΠΑΣΟΚ δε διαλύεται”. Οι άνθρωποι του κ. Βενιζέλου στο προεδρείο με χλεύασαν, φωνάζοντάς μου ”στο καλό!'”, επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αποφάσισε να συγκαλέσει ένα έκτακτο συνέδριο με το 1/3, περίπου, των μελών του διορισμένα από τον ίδιο σαν αριστίδην (!), για να υποβάλει, υποτίθεται σ’ αυτό την … παραίτησή του!
«Ο πραγματικός σκοπός, όπως αποδείχτηκε, ήταν να υποκατασταθεί το τακτικό καταστατικό συνέδριο του Κινήματός μας, προκειμένου να περάσει μια «απόφαση» ενσωμάτωσης και απορρόφησης του ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα υπαρκτά, αλλά, μάλλον, ανύπαρκτα, ουσιαστικά κόμματα – κινήσεις «σφραγίδες», υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα