Εξεταστική για τα capital controls

Σκληραίνει τη στάση της η Ν.Δ. κλιμακώνοντας τις πιέσεις της κατά της κυβέρνησης. Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας συζήτηση για την δικαιοσύνη και την διαφθορά, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου και στην επιβολή των capital controls.
Η Ν.Δ. φαίνεται ότι έσπευσε να προχωρήσει στην κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, αφενός γιατί ήθελε να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου γιατί προφανώς ήθελε να έχει την πρώτη κίνηση σε αυτό το… σήριαλ των εξεταστικών επιτροπών που φαίνεται ότι ανοίγει. Την πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ικανοποίηση

Στο μεταξύ στην Συγγρού εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. “ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στραπάτσο για τη Ν.Δ. Αυτό όχι μόνον δεν ήρθε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον δεν κατατροπώθηκε αλλά, αντιθέτως, έδωσε απαντήσεις, έθεσε την ατζέντα και εκνεύρισε τον Αλέξη Τσίπρα”.
Στη Συγγρού εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Βουλή ενώ στους ίδιους τόνους κινούνται και οι περισσότεροι από τους βουλευτές. Άλλωστε, η επιλογή Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές ήρθε να… κόψει τον βήχα στο εσωτερικό του κόμματος όπου αρκετοί εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι από τους χαμηλούς τόνους ενώ η εμφάνισή του τον κατέστησε στα μάτια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της οργανωμένης βάσης ως επερχόμενο Πρωθυπουργό, περιορίζοντας έτσι και τα περιθώρια εντάσεων στο εσωτερικό του κόμματος.
Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς και κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε από μία μόνον περιφερειακή μάχη. Ωστόσο, ο απολογισμός Μητσοτάκη είναι θετικός, λένε στη Συγγρού, καθώς πέτυχε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέση, εκμεταλλευόμενος ενδεχομένως και την «κακή ημέρα» ή την έπαρση του Πρωθυπουργού που ανέμενε… περίπατο.
Συγκεκριμένα:
– Έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για τον Πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως – και μέσα στη Βουλή – το επικοινωνιακό και πολιτικό imperium του Αλέξη Τσίπρα.
– Άντεξε, δίνοντας απαντήσεις όπου έκρινε, σε ένα πεδίο που, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι προνομιακό για τη Ν.Δ., όπως αυτό της χθεσινής προ ημερησίας.
– Απάντησε στα ίσα στις αποκαλύψεις Τσίπρα, δείχνοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους δικούς του «μαυρίκους».
– Επέβαλε, από την πλευρά του, τη δική του ατζέντα αναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα να απολογείται, στη δευτερολογία του, για την οικονομία και το προσφυγικό, τα θέματα δηλαδή που απασχολούν την κοινή γνώμη και θα κυριαρχήσουν και στη συνέχεια.
– Κατάφερε να ανταπεξέλθει στην πίεση, τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και του Π. Καμμένου, να διαφοροποιηθεί από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ., (Παπασταύρου) χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε δηλώσεις που θα συνιστούσαν παροχή κάλυψης σε όσους ελέγχονται.
– Έθεσε τις βάσεις για την επόμενη αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, στο πεδίο της ασφάλειας και του προσφυγικού, ζήτημα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει προ ημερησίας. Στην οποία, πλέον, ο κ. Τσίπρας θα έρθει καλύτερα προετοιμασμένος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα