Εμμονή με τον 3ο πόλο

Αποφασισμένη να επιμείνει ως το τέλος είναι η Φ       ώφη Γεννηματά για την δημιουργία του 3ου πόλου, ή όπως λένε κάποιοι την ενιαία Κεντροαριστερά. Στην προσπάθεια της αυτή, όπως λένε οι συνεργάτες της, δεν την κάμπτουν οι αρνήσεις που φαίνεται ότι δέχεται.

Ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και πιέζεται πανταχόθεν, δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος, ενώ με συνεντεύξεις τους, τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και ο Γ. Φλωρίδης κατ’ ουσίαν απέρριψαν την πρόταση Γεννηματά, μιλώντας για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μεταρρυθμιστικό μέτωπο έναντι του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ειδικά ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως έχει σήμερα, περισσότερο «γέρνει στον λαϊκίστικο και όχι στον μεταρρυθμιστικό χώρο», ενώ και η πρώην επίτροπος υποβάθμισε ως «οργανωτικές» τις πρωτοβουλίες της κ. Γεννηματά, τονίζοντας με νόημα ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πραγματικός λόγος και όχι αερολογίες του παρελθόντος».
Αυτό που αντιπρότεινε η κ. Διαμαντοπούλου  είναι αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και καιρό: τη διάλυση όλων των υφιστάμενων σχημάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜ.Α.Ρ ) και την αυτοδιάθεση όλων των στελεχών του ευρύτερου χώρου για την εκ του μηδενός δημιουργία ενός νέου κόμματος. Αφού αποκάλεσε απαξιωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα ενθολαϊκιστικό μόρφωμα που διαμορφώθηκε πρόσκαιρα ως ρεύμα λόγω της κρίσης», προέβλεψε ότι ως αντίδραση «θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα πλέον ένα αντιρεύμα για να διώξει τον επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό». «Και σε αυτό το νέο ρεύμα», όπως είπε, «θα υπάρξουν από εκείνους που εκφράζουν τον συντηρητικό χώρο μέχρι και εκείνους στο Κέντρο που πιστεύουν στην ανάγκη μιας συγκεκριμένης πρότασης μεταρρύθμισης και πορείας της χώρας», γεγονός που εξελήφθη από κάποιους και ως προοίμιο ενός μελλοντικού της ανοίγματος στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην περίπτωση όπου η δική της πρόταση δεν προχωρήσει.
Επισημαίνεται ότι στην πρόταση Γεννηματά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη αντίδραση από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου. Επιφυλακτικός, τέλος, έναντι των κινήσεων Γεννηματά φέρεται και ο κ. Ραγκούσης, που θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του τις επόμενες ημέρες.

Η ατζέντα

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν, ότι η πρόεδρος τους έβαλε αυτή την ατζέντα των συζητήσεων.  Στην Χαριλάου Τρικούπη, δε, έχουν βαλθεί να εξειδικεύουν την πρόταση, τονίζοντας πόσο πολύ θα βοηθήσει τον χώρο, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να μεγαλουργήσει ξανά. «Στόχος μας δεν είναι απλά η δημιουργία ενός τρίτου πόλου. Είναι να διαμορφώσουμε έναν κυρίαρχο προοδευτικό πόλο, μια μεγάλη κυβερνώσα δημοκρατική παράταξη που θα οριοθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι από τη δεξιά συντήρηση των δήθεν μεταρρυθμιστών αλλά και απέναντι από την τυχοδιωκτική λαϊκίστικη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», δήλωσε ο Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, Θάνος Μωραΐτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την ιδιότητά του, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πιθανώς με τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρόθεσή της είναι να συναντήσει ακόμα πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν πλέον αποστασιοποιηθεί, από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, ως τον Γιώργο Φλωρίδη, ενώ προτίθεται εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να συναντήσει και τον Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς και τον πρόεδρο των ‘Πρασίνων’ Νίκο Χρυσόγελο.

Εισηγήσεις δέχεται για συνάντηση και με τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων, με στενούς συνεργάτες της όμως να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, ιδίως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του, με τις οποίες χαρακτήριζε ‘λείψανο’ το ΠΑΣΟΚ.

Σε τελείως άλλο μήκος κύματος, θεσμικά και ως τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Φώφη Γεννηματά θα συναντήσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντινόπουλος

«Ιδρυτικό Συνέδριο από μηδενική βάση, με όλους τους πολίτες. Όχι “Συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων” ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε «αλλιώς θα αφανιστούμε».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε:  “Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να γίνει η τελευταία προσπάθεια του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και όλων όσων ανήκουμε σε αυτόν για να ανασυνταχθούμε και να δυναμώσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτισθεί καταλαμβάνοντας αυτόν τον πολιτικό χώρο. Προτείνω να ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολούθησε ο κ. Ρέντσι στην Ιταλική Κεντροαριστερά. Μετά από το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος, να προχωρήσουμε στην εκλογή του επικεφαλής με κανόνες. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λάθος που δεν στήριξε και δεν συνέχισε την προσπάθεια της «Ελιάς» και δεν πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μετά από τις ευρωεκλογές. Χάθηκε το momentum, και με την υπονόμευση και την συνακόλουθη διάσπαση, πέσαμε στο 4,68%. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, και δεν πρέπει να τη χάσουμε ξανά”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα