Ελληνορωσικοί συγγραφικοί δεσμοί με… άρωμα Ιονίου

Σε μια λαμπρή εκδήλωση με πλήθος κόσμου, την Πέμπτη το βράδυ, στο Πολεμικό Μουσείο, οι εκδόσεις «Ευρασία» παρουσίασαν το νέο βιβλίο του στρατηγού Χρήστου Κονταρίδη «Δεσμοί Ελλήνων και Ρώσων στα Ιόνια Νησιά», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Αυτήν τη φορά, ο Χρήστος Κονταρίδης συγγράφει μαζί με τη Μαίρη Παπατριανταφύλλου ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο άλμπουμ, δεμένο, με σκληρό πολυτελές εξώφυλλο, δίγλωσσο (στα Ελληνικά και στα Ρωσικά), διανθισμένο με γκραβούρες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής στην οποία αναφέρεται. Η γλώσσα λιτή και επιβλητική στη δωρική εξιστόρηση των γεγονότων, ενώ η πλούσια Βιβλιογραφία στις τελευταίες σελίδες απλά επιβεβαιώνει τη μέθεξη των συγγραφέων στην ιστορική αναζήτησή τους.
«Κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη συνεισφορά της μελέτης των συγγραφέων έγκειται στο ότι φέρνουν στην επιφάνεια και καθιστούν κοινό κτήμα, ένα ιστορικό υπόβαθρο των σημερινών δεσμών ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρώσους […]», αναφέρει στον χαιρετισμό της στις πρώτες σελίδες του βιβλίου η υφυπουργός Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, προσθέτοντας: «Το βιβλίο αυτό είναι καρπός της γνήσιας αγάπης δυο ανθρώπων για τα Ιόνια Νησιά. Έναν τόπο στον οποίο δεν γεννήθηκαν ούτε μεγάλωσαν, αλλά που οι ίδιοι επέλεξαν να αγαπούν…»

Το βιβλίο επίσης χαιρετίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο γ.γ. Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Γεώργιος Μιχαλακόπουλος αναφέρει στον πρόλογό του: «Στις σελίδες που ακολουθούν, τα έτη διαδέχονται το ένα το άλλο, οι αιώνες πλάθουν από την αρχή αυτοκρατορίες, πολιτικά συστήματα και στρατούς, και μέσα σε αυτούς τους ατάραχους κύκλους της φυσικής ροής ο άνθρωπος, ευμετάβλητος και αδάμαστος, προκύπτει και εμφανίζεται ως ο μόνος εργάτης και δημιουργός της Ιστορίας».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μασλόφ, ενώ παρουσιαστές ήταν ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γιάννης Μάζης, ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Μάκης Προβατάς και ο ιστορικός Διονύσης Μουσμούτης.

Το νέο αυτό σημαντικό πόνημα, «Δεσμοί Ελλήνων και Ρώσων στα Ιόνια Νησιά», των Χρήστου Κονταρίδη και Μαίρης Παπατριανταφύλλου, παρουσιάζει τους ιστορικούς δεσμούς Ελλήνων και Ρώσων διαχρονικά, ξεκινώντας από τα τέλη του 8ου αιώνα, όταν το «έθνος των Ρως» εμφανίζεται στο προσκήνιο, περνά στον 9ο αι., όταν γίνεται κράτος με κέντρο την πόλη του Κιέβου, και γίνεται σημείο αναφοράς των συγγραφέων ο εκχριστιανισμός αρχικά των Ρώσων βασιλέων και ηγεμόνων και έπειτα του συνόλου του λαού. Η αμφίδρομη σχέση που ανέπτυξαν οι Βυζαντινοί με τους Ρώσους, κυρίως μεταναστεύοντας πνευματικοί άνθρωποι στις ρωσικές αυλές και δίνοντας τα φώτα του πολιτισμού και των γραμμάτων, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν από τα Ιόνια Νησιά, δίνεται με γλαφυρότητα αλλά και πολύτιμες πηγές. Ονόματα όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Νικηφόρος Θεοτόκης, οι Αδελφοί Λειχούδη, ο Γεώργιος Πολυκαλάς και πολλοί άλλοι έρχονται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου και αποσαφηνίζουν την ιστορική σχέση μεταξύ των δύο αυτών λαών, καθώς όλοι οι παραπάνω και πολλοί άλλοι διαμορφώνουν το εκπαιδευτικό, το θρησκευτικό και το επιστημονικό σύστημα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Εντοπίζουν όμως την έρευνα οι συγγραφείς σε δύο ιστορικές περιόδους, πρώτα στα έτη 1798-1800 και στη συνέχεια στα έτη 1800-1807. Κατά την πρώτη περίοδο περιγράφεται το πώς ο τσάρος Παύλος Α΄ αποφασίζει με βάση τις πολιτικές περιστάσεις της εποχής να στείλει ρωσικό στόλο για να απελευθερώσει τα Ιόνια Νησιά. Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο ότι ο ρωσικός στόλος συμπράττει πρόσκαιρα με οθωμανικά πλοία. Επικεφαλής της μεγάλης αυτής ναυτικής δύναμης τίθεται ο Ρώσος υποναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ, που είναι άνθρωπος ιδιαίτερος, ικανός στρατάρχης αλλά και πιστός χριστιανός. Απελευθερώνει ένα-ένα τα νησιά των Επτανήσων, δίνοντας σκληρές μάχες με τους Γάλλους ιδιαίτερα στο νησί της Κέρκυρας.

Η δεύτερη περίοδος 1800-1807 είναι η ιστορική στιγμή που ιδρύεται το πρώτο ελληνικό κράτος, η Επτάνησος Πολιτεία. Παρά τη βραχύβια διάρκειά της, προσφέρει τα μέγιστα στην ιστορική εξέλιξη του έθνους καθώς δημιουργείται το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, πρωτοπόρο για την εποχή του, γίνεται το ορμητήριο των αγωνιστών τής μετέπειτα εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς είναι ο μοναδικός τόπος που δεν καταδυναστεύει ο οθωμανικός ζυγός.
Οι συγγραφείς

Η Μαίρη Παπατριανταφύλλου σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Είναι επικοινωνιολόγος, συγγραφέας και τηλεοπτική παραγωγός. Έχει εργασθεί ως συνεργάτης των ειδησεογραφικών σταθμών BBC και Deutche Welle.

O Χρήστος Κονταρίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού διπλώματος και υποψήφιος διδάκτορας του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 υπηρέτησε στην Κέρκυρα ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφερείας Ιονίων Νήσων με τον βαθμό του Υποστράτηγου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα