Εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα δράσεων

Σε μία από τις πρώτες δηλώσεις του ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είχε πει ότι θα υπάρχει εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα δράσης. Λίγοι όμως αφενός μεν το πίστεψαν, αφετέρου κατάλαβαν το τι εννοούσε. Όμως όπως επισημαίνεται και από το Μαξίμου αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές με αλματώδη τρόπο κι όχι με βήμα σημειωτόν.

Οι δύο συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου τις πρώτες ώρες μετά τον ανασχηματισμό έδειξαν τον τρόπο που έχει επιλεγεί, ώστε να αποφευχθούν και νέες καθυστερήσεις. Έτσι οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό, ότι θέλει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία θα τα νιώσουν και οι πολίτες.

Ο Γκ. Χαρδούβελης ήδη είναι καταρτισμένος για τα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου και η ενημέρωση που του παρέχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Σταϊκούρας και Μαυραγάννης είναι συνεχής. Ο «τσάρος» έχει ήδη συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά ότι το βάρος πέφτει στην μικροοικονομία αφού τα μακροικονομικά μεγέθη δείχνουν να έχουν μπει σε μια τάξη. Τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες ο νέος τσάρος της οικονομίας είναι η διαπραγμάτευση του χρέους, τα προαπαιτούμενα για τα δύο δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι η μικρή ΔΕΗ, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων από την πρώτη του νέου έτους και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στα μέσα Αυγούστου η χώρα μας θα πρέπει να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα επτά δισ. ευρώ. Τέλος τον Οκτώβριο και σε συνεννόηση με την τρόικα θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015.

Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι εκκρεμότητες. Η εντολή Σαμαρά προς το οικονομικό επιτελείο είναι σαφής. Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ο σχεδιασμός για την μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο σχεδιασμός για την εφαρμογή του συμψηφισμού των χρεών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών και για τους πολίτες.

Το ΕΣΠΑ

Σε ότι αφορά τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η νέα υπό το Ν. Δένδια ηγεσία είναι το ΕΣΠΑ. Βασικός στόχος του υπουργείου ανάπτυξης δεν είναι άλλο από την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που πολλοί κατέκριναν θα πρέπει να συνεχιστεί με το μικρότερο όμως κόστος για τις κοινωνικές ομάδες που αγγίζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με συντεχνίες και συνδικαλιστικά στεγανά.

Το δε χειρότερο είναι ότι όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός θα υπάρχει εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα γίνεται έλεγχος για το ποιοι ήταν οι στόχοι και ποιοι υλοποιήθηκαν.

Μ.Κ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα