Δικαστικός σεισμός για την ΕΛ.ΣΤΑΤ., πολιτικοί μετασεισμοί στα κόμματα

Νέο κεφάλαιο ανοίγει η Δικαιοσύνη στη δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Πριν από λίγα 24ωρα με μία απόφαση-σταθμό ο Άρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτή την αναίρεση που άσκησε τον Σεπτέμβριο του 2015 η νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (τότε είχε τον βαθμό της αντεισαγγελέως), Ξένη Δημητρίου, και αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμ. 1149/2015), με το οποίο απαλλάχθηκε από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου (αποχώρησε τον Αύγουστο του 2015), και δύο ακόμα προϊστάμενοι υπηρεσιών, ο Κωνσταντίνος Μολφέτας και η Αθανασία Ξενάκη.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Επιπλέον, με το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών του 2015 αποβλήθηκαν από πολιτικώς ενάγοντες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Νίκος Λογοθέτης, και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ζωή Γεωργαντά, των οποίων οι καταγγελίες και οι δημόσιες δηλώσεις είχαν κεντρίσει την κοινή γνώμη και το εισαγγελικό ενδιαφέρον. Πλέον, το όλο ζήτημα παραπέμπεται για νέα κρίση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ο κ. Γεωργίου έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Το αδίκημα (ασυμβίβαστο) αφορά στο ότι ο κ. Γεωργίου δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια και τη διατήρησε παράλληλα με αυτήν του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Το ζήτημα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) το 2011 επί προεδρίας Γιάννη Αδαμόπουλου, και αναζωπυρώθηκε το 2013. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Αδαμόπουλος κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αρχικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, αλλά στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2013 ο κ. Αδαμόπουλος απέστειλε επιστολή προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που στοίχισε στον ελληνικό λαό 6 δισ. ευρώ, και άρχισε να ερευνάται εκ νέου μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που εκδόθηκε το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (τότε είχε τον βαθμό της αντεισαγγελέως), Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση στο απαλλακτικό βούλευμα, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η κα Δημητρίου στην αναίρεση που άσκησε για την υπόθεση επεσήμαινε πως το Συμβούλιο Εφετών δεν είχε λάβει τις μαρτυρικές καταθέσεις-«φωτιά» πρώην στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς για τις δραματικές συνέπειες που προκάλεσε στη διεθνή θέση της χώρας η αλλοίωση κρίσιμων στατιστικών μεγεθών, ενώ έκανε λόγο για βαριά βλάβη του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 210 δισ. ευρώ, αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, νέα φορολογικά μέτρα και εξαναγκασμό της χώρας να υπογράψει το δεύτερο Μνημόνιο. Τον λόγο πλέον έχει πάλι το Συμβούλιο Εφετών!

Οι πολιτικές αναταράξεις

Πέρα από το νομικό σκέλος της, είναι προφανές ότι η υπόθεση ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η όποια εμπλοκή του Ανδρέα Γεωργίου σε αυτήν έχει και αρκετό πολιτικό ζουμί. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς το ίδιο το «επίδικο», δηλαδή αν φουσκώθηκε ή όχι το έλλειμμα του 2009, ίσως να εξηγεί το υπό ποιες συνθήκες και παραδοχές η χώρα εισήλθε στον επώδυνο αστερισμό των μνημονίων και της λιτότητας τον Μάιο του 2010.

Ήδη η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, για τη μερική ανάκληση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου, έχει ανάψει το φυτίλι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το τι έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σε ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, αφού τονίζεται ότι ο σεβασμός προς τους θεσμούς είναι δεδομένος, αναφέρεται ότι υπάρχουν «αυτονόητα και κάποια ερωτήματα» και αναρωτιέται αν η Δικαιοσύνη τα έλαβε υπόψη της για μια υπόθεση, κατά κοινή πεποίθηση, μείζονος εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος.

Κατ’ αρχάς, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου κάνει μεν λόγο για «σεβασμό προς τους Θεσμούς» –αναφερόμενο στη Δικαιοσύνη– ωστόσο στο ΚΙΔΗΣΟ αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται ο Ανδρέας Γεωργίου ότι “μαγείρεψε” τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να μπει η χώρα σε μνημόνιο, όταν ο ίδιος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μήνες μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο;». Μάλιστα, στην καινούργια πολιτική στέγη του κ. Παπανδρέου «βλέπουν» ότι «κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν πραγματικά στοιχεία, ώστε να μην καταπέσει ο “μύθος” που υφάνθηκε για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και οι άλλοτε σύντροφοι του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να θεωρεί ότι προκύπτουν «σοβαρά ερωτηματικά από την αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και η εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου».

«Για πολλοστή φορά κύκλοι της δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν!!» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ η οποία καταλήγει με καρφιά για τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η εμμονή αυτή σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους “πολιτικούς αρραβώνες”. Δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια. Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα. Γι’ αυτό και δεν αποδέχθηκαν πρόσφατα την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα».

 

Οσμή «εμφυλίου» στη Συγγρού  

Αν τα παραπάνω παρασύρουν κάποιους να πιστέψουν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου χαροποίησε όλους στη Ν.Δ., η διαπίστωση δεν θα είναι απόλυτα ακριβής. Γιατί αυτό; Διότι μπορεί μεν διάφορα «γαλάζια» στελέχη να αισθάνθηκαν ότι η Θέμις δικαιώνει τρόπον τινά  τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα από τα ίδια στελέχη εγείρονται και σοβαρές ενστάσεις για τη στάση τής νυν ηγεσίας του κόμματος περί μη προστασίας της προηγούμενης ηγεσίας.

Τρανό παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος. Ο άνθρωπος που, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε ο καταλύτης για να ανακινηθεί το 2011 η υπόθεση με τα φερόμενα πλαστά στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα –και δεν έκρυψε ποτέ την ιδεολογική του τοποθέτηση– μίλησε δημοσίως πριν από μερικά 24ωρα (σ.σ. στο δελτίο ειδήσεων του kontra channel) και αφού τόνισε ότι ήδη το Δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει παράσταση πολιτικής αγωγής, υπογράμμισε τη μεγάλη εντύπωση που του προκαλεί το γεγονός ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για ένα τέτοιο εθνικό θέμα. Θα έπρεπε να το έχει κάνει σημαία της».

Για τα φερόμενα ως πλαστά στοιχεία του ελλείμματος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ ισχυρίστηκε πως ήταν «ένα πάτημα για να έρθουν τα μνημόνια και οι συνέπειές τους και ο κ. Γεωργίου είχε μάρτυρες από την Eurostat».

Περίπου τις ίδεις απορίες με τον κ. Αδαμόπουλο εκφράζει εδώ και ημέρες ο πρώην βουλευτής Επικρατείας και υπουργός Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης. Μέσω της αρθρογραφίας του (δημοσιογράφος γαρ…) στον ιστότοπο thepressroom.gr, o Γ. Μιχελάκης ξιφούλκησε χωρίς περιστροφές κατά της ηγεσίας Μητσοτάκη, κατηγορώντας την ότι είχε «θάψει» επικοινωνιακά το θέμα και δεν επέτρεπε να βγει κάποια ανακοίνωση μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έγραψε ο Γ. Μιχελάκης σε άρθρο του στις 2 Αυγούστου, στο οποίο αποκάλυπτε ότι «με εντολή Μητσοτάκη δεν βγήκε ανακοίνωση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Γεωργίου».

«Το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για την υπόθεση του φουσκωμένου ελλείμματος του 2009, δεν φαίνεται πως ήταν αρκετό για να υπάρξει αντίδραση από την ΝΔ», γράφει συγκεκριμένα ο κ. Μιχελάκης και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες του thepressroom.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να μην βγει καμία ανακοίνωση για το επίμαχο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το γραφείο Τύπου της Συγγρού βγήκαν επτά ανακοινώσεις! Καμία δεν αφορούσε την υπόθεση του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ.

»Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε χθες προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή για την Παιδεία και όχι για την υπόθεση των φουσκωμένων ελλειμμάτων, που οδήγησαν την χώρα στο μνημόνιο. Μάταια οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο και τον αρμόδιο τομεάρχη Κώστα Τζαβάρα για το αν θα υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Τα δύο στελέχη αμήχανα και κομπιασμένα απαντούσαν πως πιθανότατα δεν θα υπάρξει απάντηση, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες διευκρινήσεις. Επειδή όμως τα μισόλογα αυτά δεν κάλυπταν τους εκπροσώπους του Τύπου επιστρατεύτηκε η… “ατάκα-πασπαρτού” πως η ΝΔ “δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις”!

»Εντύπωση προκάλεσε πως ακόμα και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά Χρήστος Σταϊκούρας που εμφανίζεται ως “καραμανλικός” δεν είπε το παραμικρό και εξέδωσε ανακοίνωση για… το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!».

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Μιχελάκη, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί την τακτική του Αντώνη Σαμαρά, που “σφύριζε αδιάφορα” μόλις έβγαιναν στην δημοσιότητα στοιχεία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Εκείνος όμως –θα μπορούσε να πει κάποιος– είχε σαν δικαιολογία, ότι συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση που έφερνε στην επιφάνεια το ζήτημα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή, γι’ αυτό τον λόγο ξέχασε και την “μία και μόνη εξεταστική εξεταστική” που θα έκανε για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημόνιο».

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκτιμά πως η νυν ηγεσία του κόμματος δείχνει με την πολιτική συμπεριφορά της ότι θέλει να πάρει διαζύγιο με κάθε τι που έχει σχέση με τον Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλες του τις ομιλίες έχει μιλήσει για τα σημαντικά λάθη που έγιναν εκείνη την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της συντηρητικής παράταξης απορούν που η Ν.Δ., ενώ για πρώτη φορά τής δίνεται ένα έστω κι επικοινωνιακό όπλο (αφού δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να απαντήσει στις πολιτικές κατηγορίες των αντιπάλων της, εκείνη το αφήνει ανεκμετάλλευτο. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι αν τελικά θα το αφήσει ανεκμετάλλευτο και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, που μπορεί να εκτιμά ότι για την ώρα πρέπει να παρακολουθεί επισταμένως αλλά διακριτικά τις εξελίξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει αιωνίως σιωπηλός…

Ποιος είναι ο Ανδρέας Γεωργίου

Ο Ανδρέας Γεωργίου, η θητεία του οποίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου 2015, έχει υπάρξει για 21 χρόνια στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον Ιούνιο του 2010 ανέλαβε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προτεινόμενος από την τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ένα μήνα μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο. Θυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών και με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα