«Δημιουργική ασάφεια» από όλους στο προσφυγικό

Με γιουσουφάκι στα πόδια του σουλτάνου θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα του προσφυγικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ειδικά ημερών αποδεικνύουν πως η Αθήνα παντελώς απροετοίμαστη κλήθηκε να διαχειριστεί από μόνη της μια κατάσταση και μάλιστα σε βαθμό που δεν της αναλογεί.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όποιος αναζητήσει την αλήθεια πίσω από τη διαχείριση του προσφυγικού, το πιθανότερο είναι να πέσει σε τοίχο. Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν και ο καθείς στηρίζει εκείνο που τον εξυπηρετεί.

Η Γερμανία στηρίζει –θεωρητικά– την Ελλάδα, αλλά ικανοποιεί επί της ουσίας τις δικές της ανάγκες ειδικά εν όψει των περιφερειακών εκλογών που απειλούν την Άνγκελα Μέρκελ. Η Τουρκία υποτίθεται πως δεσμεύεται έναντι της Ευρώπης, αλλά το ανατολίτικο παζάρι καλά κρατεί. Έτσι φτάσαμε στη δήλωση πως η Τουρκία δεν θα πάρει πίσω μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, για να βεβαιωθεί στη συνέχεια από γερμανικές πηγές πως ακριβώς αυτή είναι η πρόβλεψη. Η συμφωνία της γείτονος με την Ευρώπη θα αφορά ό,τι συμβεί από τη στιγμή που θα υπογραφεί και ύστερα.

Στις Βρυξέλλες προσπαθούν να βάλουν τάξη επικαλούμενοι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ξεχνώντας όλες τις σκοτεινές του πλευρές που τον καθιστούν σκληρό και αδίστακτο, όπως τον Μεσαίωνα, τον Εκατονταετή Πόλεμο και την Ιερά Συμμαχία που εναντιώθηκε ακόμα και στην ελληνική επανάσταση. Και στη μέση η Αθήνα, που αδυνατεί να βρει βηματισμό λόγω της σύγχυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Από τη μία οι αριστερές εμμονές, και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα. Και η ελπίδα πως οι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη απελπισμένοι οικειοθελώς θα φύγουν από εκεί.

Ωστόσο, ακόμα κι αυτή την ώρα, μία τεράστια σκιά απλώνεται πάνω από το τι τελικά υπέγραψε η Ελλάδα. Εκτός από κάποιες γενικόλογες αναφορές, δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας κάποιο χαρτί προς επίρρωση των ισχυρισμών της κυβέρνησης, η οποία για μία ακόμη φορά τα… μπερδεύει λίγο! Μήπως, λοιπόν, η πιο ξεκάθαρη θέση θα είναι να αποκαλυφτεί με… ονόματα και διευθύνσεις το περιεχόμενο της συμφωνίας, ούτως ώστε να μπορεί ο κ. Τσίπρας να ψέξει και να καταγγείλει τους εταίρους μας εάν και εφόσον λένε ψέματα.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, καθώς επίσημα δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει. Και εκείνοι με την ελπίδα ότι τα σύνορα (που ξεκάθαρα έχουν σφραγιστεί) κάποια στιγμή θα ανοίξουν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας τινάζοντας από πάνω τους τις λάσπες.

Προβλέψεις ακόμη και για 100.000 εγκλωβισμένους
Τυπικά η κυβέρνηση περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Μαρτίου. Όχι γιατί εκεί θα λύσει τα προβλήματά της, αλλά διότι υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία οπότε και θα περιοριστούν οι εισροές προς την Ελλάδα. Όσον όμως αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη εντός συνόρων, οι προβλέψεις θέλουν τουλάχιστον 50.000 από αυτούς να μένουν μόνιμα εδώ. Κάποιοι δεν διστάζουν να ανεβάσουν το νούμερο και στις 100.000.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και –χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη– όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και επεσήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, τόνισε ότι η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα.

Η συμφωνία με την Τουρκία
Οι εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει χάσει οριστικά τη μάχη και επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τις ΗΠΑ παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως αποκάλυψε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Η κα Νούλαντ σε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική πρεσβεία είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια «διαφανή και δίκαιη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό». Μάλιστα είπε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά) και δέχθηκε ελληνικό αίτημα παροχής αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν πως υπάρχει ακόμα χώρος ώστε στη συμφωνία με την Τουρκία να αποφασισθεί και η επιστροφή όσων παράτυπα βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να επαναπατριστούν.

Κάτι που όμως μέχρι ώρας δεν επιβεβαιώνεται από καμία διπλωματική πηγή εκτός των συνόρων, μιας και οι Ευρωπαίοι για το μόνο που δεσμεύονται είναι για την παροχή βοήθειας και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες καταγραφής, διαχωρισμού και επαναπατρισμού των μεταναστών.

«Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του action plan με την Τουρκία, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών (readmissions) από την Τουρκία και ζητάμε τη δέσμευση των κρατών-μελών στη μετεγκατάσταση (reloca­tion) και στην επανεγκατάσταση (resettlement). Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και διεκδικούμε την ενιαία δράση», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας αναδεικνύοντας την κυβερνητική αγωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα