“Δεν ψηφίζουμε κανένα μέτρο”

Εδώ και πολλές ημέρες η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκεται σε αναβρασμό. Κι αυτό διότι δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για το ποια στάση θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση την όποια συμφωνία κάνει με την τρόικα.
Μπορεί κάποιοι, όπως οι κ.κ. Λοβέρδος και Βενιζέλος είχαν προβεί σε δηλώσεις ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά γενικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είχε λάβει επίσημη θέση. Πάντως μετά την παρουσία της κ. Γεννηματά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όλοι στην ΔΗΣΥ ικανοποιήθηκαν από τα όσα είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια η κ. Γεννηματά άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει την δική της πρόταση και όπως τόνισε «χρειάζεται ένα συνολικότερο σχέδιο με αναπτυξιακά projects σε όλη την περιφέρεια για πραγματικές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τη φορολογία. Ένα σχέδιο που δουλεύουμε και το έχουμε ονομάσει “Σχέδιο Ελλάδα”. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πια καραμέλα».
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθησή της ότι σύντομα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο λαό, μετά την τρίτη θέση που ήδη έχει καταλάβει στη Βουλή.
«Το μήνυμα που στέλνουμε κάθε μέρα είναι διεύρυνση, συσπείρωση, ανανέωση. Και μιλώ για ανανέωση γιατί κάθε μέρα έρχονται νέοι άνθρωποι που ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Προσπαθούμε για το νέο, το μεγαλύτερο, για να δυναμώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καθιστώντας σαφές ότι η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα.
«Επισημάναμε ότι αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει και αν φέρει εφαρμοστικούς νόμους για να υλοποιήσει αυτή τη βαριά συμφωνία, δεν θα τους στηρίζαμε στη Βουλή. Αυτό ήταν από εμάς ξεκάθαρο από το καλοκαίρι του 2015. Πώς εμείς λοιπόν εμείς σήμερα θα ψηφίσουμε μέτρα για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει αυτή η κυβέρνηση; Δεν θα ψηφίσουμε εμείς νέα μέτρα. Όπως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο». Συμπλήρωσε πως ούτε ο κ. Τσίπρας μπορεί μόνος του ούτε ο κ. Μητσοτάκης, και μόνο «μαζί μπορούμε με ένα συμφωνημένο συνολικό σχέδιο για τη χώρα».
«Το καλοκαίρι του 2015 είπαμε στον κ. Τσίπρα: Αξιοποίησε τα 5 κόμματα που σε στηρίζουν και τους 250 βουλευτές, κάνε τώρα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, σταθεροποίησε τον τόπο και μην πας σε εκλογές. Δεν μας άκουσαν, δεν αξιοποίησαν αυτή την τεράστια δύναμη», ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Επίσης, η ίδια διαχώρισε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς έχουμε πολλές κοινές αναφορές. Με τον κόσμο που έπεισε και παραπλάνησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεώρησε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος μάς συνδέουν ισχυροί δεσμοί. Με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτα κοινό. Αυτή η ηγεσία πρέπει να ηττηθεί. Και πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον του τόπου».
Ο Βενιζέλος
Δεδομένο θεωρεί ένα 4ο μνημόνιο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του, σημειώνει ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα συνδέεται και με τέταρτο δάνειο.
«Το πιο παράδοξο είναι ότι έχει συμφωνηθεί τέταρτο μνημόνιο δίχως να έχει κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου» προσθέτει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει ότι «η νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί».
«Δεν νομιμοποιούνται όμως ούτε αυτοί που λένε ότι όλες οι εξελίξεις ήταν και είναι μοιραίες και αναγκαστικές, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αν συνεχιζόταν το 2015 – 2017 η πολιτική της περιόδου 2011 – 2015, η θέση της χώρας θα ήταν σήμερα τελείως διαφορετική. Η βλάβη της περιόδου 2015-2017 λειτουργεί γεωμετρικά. Επηρέασε ήδη δυσμενώς τη δυναμική του χρέους και άρα τη βιωσιμότητά του», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα