“Ας χαμηλώσουν οι προσδοκίες”

Το Ποτάμι μπορεί να χαιρέτησε ως σημαντική την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν περιμένει ουσιαστική βοήθεια για την υπόθεση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που σημαίνει όπως υποστηρίζουν από την Σεβαστουπόλεως, πως θα σημάνει και αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.
Όμως στο Ποτάμι στάθηκαν σε άλλα στοιχεία, που τα θεωρούν σημαντικά. Όπως για παράδειγμα το ότι δεν απευθύνει ομιλία στην Πνύκα. Χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τόνισε: “Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει βρεθεί δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και η επίσκεψή του στην Ελλάδα, έστω και στο τέλος της θητείας του, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα. Θα ήταν ακόμη πιο σημαντικό αν τον άφηναν να απευθυνθεί στην παγκόσμια κοινότητα από την Πνύκα με φόντο τον Παρθενώνα, αλλά η αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εγγυηθούν την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου κατέστρεψε και αυτή την ευκαιρία. Ας προσπαθήσει τουλάχιστον η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη διεθνή ακτινοβολία του προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις μας για το χρέος, το προσφυγικό και το Κυπριακό”.
Για την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου αναφέρθηκε και σε τηλεοπτική εκπομπή ο Σπύρος Λυκούδης. “Αν χαμηλώσουν οι προσδοκίες για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, θα έχει θετικό αποτύπωμα”, υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού αναφερόμενος και στον αποκλεισμό της Αθήνας: “Για τον αποκλεισμό στο κέντρο της Αθήνας: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ακολουθεί την πρακτική “όταν είμαι απ’ έξω καταγγέλλω, όταν είμαι μέσα εφαρμόζω”
Νωρίτερα οι νέοι του Ποταμιού σχολίασαν την αρνητική εικόνα για την Ελλάδα το να υποδεχθεί τον πρόεδρο Ομπάμα ο Πάνος Καμμένος. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Ποιος νοσηρός εγκέφαλος σκέφτηκε να στείλει τον κ.Καμμένο να υποδεχτεί τον Πρόεδρο Ομπάμα; Ποιος αποφάσισε να υποδεχτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο ένας από τους δύο αρχηγούς (ο άλλος ήταν ο Μιχαλολιάκος) που χαιρέτισαν θερμά την εκλογή Τραμπ λέγοντας μάλιστα ότι «χάρη σε μένα και τον Τράμπ η Νέα Τάξη Πραγμάτων τελείωσε για πάντα»; Τόσο εξαρτημένος είναι τέλος πάντων ο κ. Τσίπρας από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ; Και γιατί δέχθηκε αυτή την απρέπεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Θυμίζουμε ότι τον Μπιλ Κλίντον το ’99 τον είχε υποδεχθεί ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Και τον Τζόρτζ Μπους το ’91 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ενώ την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ τους είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και παλιότερα ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός.
Και βέβαια τον Πρόεδρο Ομπάμα στην υπόλοιπη Ευρώπη τον υποδέχονται ή υπουργοί Εξωτερικών ή αρχηγοί κρατών”.
Για το Εξωτερικών
Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας διερωτάται για ποιο λόγο υποβαθμίστηκε στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών. Αναλυτικά η ανακοίνωση υποστηρίζει:
“Την απορία του εκφράζει το Ποτάμι για την κατάταξη του Υπουργείου Εξωτερικών στην έβδομη, κατά σειρά, θέση και αναρωτιέται αν η υποβάθμιση αυτή, σε παρακολουθηματικό υπουργείο, έγινε για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες μερικών μελών της Κυβέρνησης ή διότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής σε λίγες μόνο περιπτώσεις είναι δημοφιλή!
Της εξωτερικής πολιτικής που, για την Ελλάδα, πέρα από τα θέματα εθνικής σημασίας, έχει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της μετάβασης προς την καινοτόμο πορεία της ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα, την υποστήριξη των συμφερόντων των ελληνικών φορέων και των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, την προαγωγή της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων της Διασποράς.
Το Ποτάμι καλεί την Κυβέρνηση και, κυρίως, τον Πρωθυπουργό να δει από άλλη οπτική γωνία τη σειρά των Υπουργείων και να αποκαταστήσει την εικόνα του Υπουργείου Εξωτερικών τόσο στα μάτια των Ελλήνων όσο και στα μάτια των ξένων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα