Απασφάλισαν με το Lafazanis Group στο ΠΑΣΟΚ

 

Στη χειρότερη περίοδο για τη χώρα ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού θυμίζει ασθενή στην εντατική υποστηριζόμενο από τεχνικά μέσα. Έτσι, λοιπόν, η νέα πρόεδρος πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για το θέμα της συμφωνίας, λίγο-πολύ η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή. Αναμένεται να τη στηρίξει όσο επώδυνη κι εάν είναι, με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Εξάλλου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η χώρα εισήλθε στο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «βαρύ κόστος» από την καθυστέρηση της κυβέρνησης, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, και καλεί τον πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια για μία ολοκληρωμένη συμφωνία που αφενός θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αφετέρου θα δημιουργεί μία προοπτική για έξοδό της από την κρίση.

Εφόσον αυτά διασφαλιστούν, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Στόχος της νέας ηγεσίας είναι ένας ισχυρός τρίτος πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας, με τη Φώφη Γεννηματά να επιμένει μιλώντας σε συνεργάτες της ότι στο κόμμα «κόστισε»η συνεργασία με τη Δεξιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε λογικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

 

Αντίδραση

Όμως, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Ο λόγος για το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Ίσκρα», που μιλά για «πέμπτη φάλαγγα» στη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας και το ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζει, «επιχειρούν να διχάσουν ξανά τον ελληνικό λαό για να κρύψουν την ανεπάρκεια, τα ψέματα και το φόβο τους για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της “αριστερής” τους πλατφόρμας».

«Οι οπαδοί της ρήξης και της δραχμής, το ξέρουν καλά το παιγνίδι: Σενάρια συνωμοσίας και προβοκάτσιες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χ. Τρικούπη και προσθέτει: «Αυτοί που δεν τόλμησαν να αρθρώσουν ούτε μια λέξη προς τους ρατσιστές λαϊκιστές ακροδεξιούς ενδοκυβερνητικούς τους εταίρους που καταψήφισαν το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, έχουν το θράσος να μιλούν για “πέμπτη φάλαγγα”, συμπεριλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ».

Η Χ. Τρικούπη συνεχίζει λέγοντας πως «την ώρα που εμείς, πριν το κρίσιμο EUROGROUP, συναντήσαμε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες, ζητώντας να γίνουν σεβαστές οι θυσίες των Ελλήνων, να τηρήσουν οι εταίροι τις δεσμεύσεις τους για τις παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και να δοθεί τέλος στη λιτότητα με ένα αναπτυξιακό πακέτο, η Κυβέρνηση τους έχει ήδη προτείνει 8 δισ. φόρους».

Και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Επιχειρούν να διχάσουν ξανά τον ελληνικό λαό για να κρύψουν την ανεπάρκεια, τα ψέματα και το φόβο τους για ενδεχόμενο εκτροχιασμό της “αριστερής” τους πλατφόρμας. Ψυχραιμία, παιδιά».

Από το επιτελείο της Γεννηματά υπενθυμίζουν την ομιλία της νέας προέδρου του Κινήματος στους βουλευτές της Σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, όπως και τα όσα είπε η ίδια στις συναντήσεις με τον Σουλτς και άλλους αξιωματούχους.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, στην ομιλία της η Φώφη Γενηματά προς τους ευρωβουλευτές μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «εδώ και πέντε χρόνια ζει μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, κατά την οποία και προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση δανεισμού, υποχρεώθηκε σε βίαιη προσαρμογή, εν είδει πειραματόζωου και με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις». Εξ ου και κάλεσε την Ε.Ε. να σταθεί αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό, να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τις θυσίες του και «να μην επιμείνει σε ακραίες αντιλήψεις που θα δώσουν προσχήματα», βοηθώντας στην επίτευξη συμφωνίας. Ζήτησε μάλιστα «αυτή η συμφωνία να είναι πλήρης, ουσιαστική, προωθητική για τη χώρα, να εξασφαλίζει την έξοδό της από την κρίση, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο τα φορολογικά ή δημοσιονομικά μέτρα, αλλά χρειάζεται να συμφωνηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία και την αγορά».

 

Οι κινήσεις για το κόμμα

Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί παράλληλα να ασχοληθεί και με την ανανέωση του Κινήματος. Όπως λένε οι συνεργάτες της, η νέα πρόεδρος εξακολουθεί να εκτιμά αφενός μεν ότι η «βάση» του χώρου ξεπερνά κατά πολύ τα τελευταία εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δε ότι οι όποιες προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου ξεκίνησαν από τις ηγεσίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, με την ηγεσία πάντως να μην προβαίνει σε αποσπασματικές και βεβιασμένες κινήσεις, αλλά, αντίθετα, να επιχειρεί τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκληση μέσα από συνεννοήσεις με όλες τις πλευρές. Ήδη, η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη του κόμματος, από τους δύο συνυποψηφίους της για την προεδρία Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, έως τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη, που την ενημέρωσε σφαιρικά για το τι ακριβώς παραλαμβάνει, τον γραμματέα της ΚΕ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στόχος της, η ανταλλαγή προτάσεων για την καλύτερη δυνατή κατανομή του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος στο τέλος.

Οι αποφάσεις, άλλωστε, θα ληφθούν συλλογικά, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 5η Ιουλίου, εκτός εάν υπάρξει η ρήξη κυβέρνησης-δανειστών, οπότε όλος ο σχεδιασμός θα χρειαστεί επανεξέταση. Πάντως, εάν τελικά έρθει η συμφωνία, όπως όλοι αναμένουν, η νέα πρόεδρος στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν έχει σκοπό να ρισκάρει μία ήττα σε πρόταση που θα μπορούσε να επιχειρήσει να επιβάλει. Από τα μέλη της ΚΕ, θα εκλεγούν τόσο ο γραμματέας, όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, καθώς και μία σειρά στελεχών που θα επανδρώσουν τους βασικούς τομείς δράσης του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη βάλει στο πρόγραμμά της επαφές με προέδρους άλλων κεντροαριστερών κομμάτων, με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου. Ο λόγος για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον νεοκλεγέντα πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα