Ανησυχεί η Φώφη για εθνικά και αξιολόγηση

Τις έντονες ανησυχίες της εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων σε συνδυασμό με την εξέλιξη της αξιολόγησης, η οποία δείχνει να βαλτώνει για μία ακόμη φορά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την ομιλία της στην εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη, Δουλειές, εργασιακά δικαιώματα» αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και τόνισε πως “η στάση αυτή που απειλεί και την ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες».
Επίσης ανήσυχη δήλωσε και για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα. «Με αυτό τον τρόπο πάει στην διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο και τελικά για να «διασωθεί» τα δίνει όλα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν γίνει οι πιο πρόθυμοι στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στις απαιτήσεις τους», υποστήριξε.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας, ούτε είναι λύση η ζούγκλα στην αγορά εργασίας. «Η λύση βρίσκεται στη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν. Με βάση ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε.
Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εμφανίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (επιτόκια – κατώτατο όριο – τοκοχρεολύσια) τα οποία μάλιστα έπρεπε να δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως νέα συζήτηση για το χρέος, και τη συζήτηση του Μαΐου ως οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Για τα εργασιακά
Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα προκύψει από τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία. Οι περαιτέρω «μειώσεις» θα πλήξουν την παραγωγικότητα, καθώς θα αποχωρούν οι καλύτεροι, θα αποθαρρύνεται η παραγωγική εργασία των υπολοίπων και θα δυσχεραίνεται η προσέλκυση αξιόλογων νέων, θα «ενθαρρύνεται» η μετανάστευση των νέων και ικανών επιστημόνων και επαγγελματιών στο εξωτερικό.
Η κ. Γεννηματά κατέθεσε για κοινωνικό διάλογο τις πέντε παρακάτω προτάσεις, για τα εργασιακά:
«1. Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) «επιστρέφει» στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Αρμόδιοι για αυτόν θα είναι μόνον οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε νέα νομοθετική παρέμβαση για οριζόντια μείωση μισθών, ή μείωση επιδομάτων των εργαζομένων.
2. Στηρίζουμε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων (εθνική, κλαδική, επιχειρησιακές). Προτείνουμε την καθολικότητα εφαρμογής (και την θεσμική επεκτασιμότητα) των συλλογικών συμβάσεων.
3. Δεν αποδεχόμαστε τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).
4. Οι αναγκαίες προσαρμογές και ευελιξίες στην αγορά εργασίας πρέπει να συνδέονται με το αίσθημα ασφάλειας του εργαζόμενου.
5. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, πρέπει να λυθούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την συλλογική διαπραγμάτευση».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε το ρόλο των συνδικάτων, λέγοντας ότι κάποιοι τα αντιμετωπίζουν ως «εχθρό», αν και υπήρξαν ορισμένες συμπεριφορές στο παρελθόν (πρόσφατο και παλαιότερο) που «πλήγωσαν» την σχέση των συνδικάτων με την κοινωνία.
Επίσκεψη στη Θεσσαλία
Για το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη της κ. Γεννηματά στους νομούς Καρδίτσας το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, Τρικάλων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, και Ιωαννίνων τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
Καρδίτσα
14.15 μμ: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο στο Δημαρχείο
14.30 μμ: Σύσκεψη αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων στο Επιμελητήριο Καρδίτσας
19.00 μμ: Ομιλία στον χώρο Παυσίλυπο

Τρίκαλα
12.00 μμ: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στο Δημαρχείο
12.15 μμ: Σύσκεψη φορέων σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αχίλλειον
14.00 μμ: Συνάντηση με διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή και στελέχη του νομού σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αχίλλειον
19.00 μμ: Επίσκεψη στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου του Δήμου Τρικκαίων «Μύλος των Ξωτικών»

Γιάννενα
12.00 μμ: Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη
12.30 μμ: Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ»
14.15 μμ: Συνάντηση με Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα στο Δημαρχείο
14.30μμ: Συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και στελέχη του Νομού στο Ξενοδοχείο Dulac
19.00 μμ: Ομιλία στο ξενοδοχείο Dulac

Για τον προϋπολογισμό
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος έκανε λόγο για τεράστιο κόσοτος που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες αναφέροντας επίσης ότι “το φάντασμα του κόφτη πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει να παίρνει επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής”.
Ο γενικός εισηγητής αναφέρθηκε στην υστέρηση εσόδων του 2016 από αποκρατικοποιήσεις και την απόκλιση των δημοσιονομικών μέτρων και των δημοσιονομικών δαπανών. «Το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 δεν έχει σχέση ούτε με την ανάπτυξη, ούτε με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά με την άμεση και έμμεση φορολογία, την περικοπή των συντάξεων» είπε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να αναρωτηθεί πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική.
Ο κ. Κουτσούκος κατήγγειλε ότι επιδεινώνεται η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και πρόσθεσε: «ο προϋπολογισμός συνίσταται σε μια συντηρητική διαχείριση με συνέχιση της λιτότητας, σκληρή δημοσιονομική διαχείριση και αδιέξοδα, αυτή η πολιτική δεν είναι αριστερή». Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με τις αμφιθυμίες της δεν μπορεί να πείσει τους επενδυτές για επενδύσεις ενώ υπογράμμισε ότι συζητάμε προϋπολογισμό χωρίς να γνωρίζουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αυτό το γεγονός καλλιεργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ένα κλίμα «στενή διαχείριση και βλέπουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα