Αναλαμβάνει δράση ο ΕΕΣ για τους μετανάστες

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης για την ελάφρυνση των συνεπειών που έχουν προκληθεί από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Αθήνα, αναμένεται να προχωρήσει για τους επόμενους τρεις μήνες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Το σχέδιο, ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, περιλαμβάνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, και συγκεκριμένα κιτίων ξηράς τροφής, ατομικής υγιεινής, βρεφικών ειδών και πόσιμου νερού, σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια.

Η πρώτη φάση του σχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Κω, η οποία έχει, ήδη, δεχθεί ισχυρή πίεση από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, ενώ θα ακολουθήσουν, άμεσα, η Λέσβος και στη συνέχεια η Σάμος και η Χίος.

Επίσης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υποστηρίζει τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή «Ελαιώνας», με παρουσία κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής καθώς και Σαμαρειτών, σε δύο βάρδιες.

Οι εθελοντές έχουν αναλάβει, κυρίως, τη διανομή του φαγητού (τρία γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στον παιδότοπο του Κέντρου, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί επιλαμβάνονται περιπτώσεων που χρήζουν υποστήριξης ή παραπομπής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπάρχει έως τώρα. Αλλά μέχρι τότε η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, εξηγεί ο κ. Νίκας.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Τα σημεία στα τρία νησιά έχουν εντοπιστεί, λέει ο κ. Νίκας, ενώ στη Λέρο ζητείται η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ για τις Κινητές Μονάδες, η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις και με ιδρύματα.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν λύσεις στο μεταναστευτικό θεωρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την σύγκληση συνόδου κορυφής της ΕΕ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμερίζονται και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανικά ΜΜΕ εκτίμησε ότι «το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί ως το επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε, όντως, ικανοί να δράσουμε από κοινού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το θέμα της μετανάστευσης, ούτε και μεγαλύτερες χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ιταλία και χρειάζεται μία από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση, της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα