Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο

Σαν την περίοδο που… ευνοεί τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις μοιάζουν οι τελευταίοι μήνες, καθώς ένα σπουδαίο εύρημα στην Καππαδοκία «απείλει» να κλέψει έστω και πρόσκαιρα τα φώτα από τον τάφο της Αμφίπολης. Ο λόγος για την υπόγεια πόλη στην Νεβσεχίρ, την επαρχία της ανατολικής Ανατολίας στην Τουρκία, την οποία έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τον υπόγειο αστικό ιστό να έχει ηλικία περίπου 5.000 ετών, ενώ από τα μέχρι στιγμής ευρήματα ενδέχεται να μιλάμε για τη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη που βρέθηκε ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα.

Ειδικότερα, στα σπλάνχα ενός λόφου οι σκαπανείς αποκάλυψαν κρυμμένες εκκλησίες και υπόγειες στοές, με τις μετρήσεις να δείχνουν ότι τα υπόγεια τούνελ της πόλης έχουν μήκος έως και 7 χλμ. και πλάτος περίπου 2 μέτρα, όσο δηλαδή το πλάτος ενός διερχόμενου αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οζκάν Τζακίρ, τα υπόγεια τούνελ χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Οι γεωφυσικές έρευνες που έγιναν σε έκταση 4 χλμ έδειξαν ότι η πόλη εκτείνεται κυκλικά κάτω από το φρούριο που πιθανότατα ανήκε στους Σελτζούκους. Περίπου 44 αρχαία αντικείμενα έχουν μεταφερθεί για μελέτη και συντήρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη είναι και αποτέλεσμα τύχης καθώς η υπόγεια πόλη αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των εργασιών αποχωμάτωσης για την κατασκευή νέων κτιρίων που εκτελούσε η τουρκική Υπηρεσία Οικιστικής Ανάπτυξης στην επαρχία Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα