Αναζητούνται πρόθυμοι σύμμαχοι να στηρίξουν τα σκληρά μέτρα

 

Παράταση στην αγωνία για να βρεθούν οι πολυπόθητοι σύμμαχοι επιχειρείται από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα σκληρά μέτρα που πρέπει να λάβει σε σχέση με τους αγρότες και φυσικά το ασφαλιστικό. Ενώ μέχρι τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το τέταρτο «πακέτο» 13 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε αυτό δεν θα περιέχονται οι «δύσκολες» ρυθμίσεις, ενώ ειδικά το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο. Και αυτό ενώ πριν από λίγες μόνο ημέρες είχε γίνει σαφές από κοινοτικές πηγές πως η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς αυτά.

Μόνο που τα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας παρείχαν στην κυβέρνηση ένα εξαιρετικό επιχείρημα απέναντι στους δανειστές. Άλλωστε, και κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι, έως ότου η Ν.Δ. ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, οπότε η κυβέρνηση έκανε σαφές πως οποιαδήποτε προσπάθεια κινδύνευε με ναυάγιο.

Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική, μιας και –σύμφωνα με πληροφορίες– σε εξέλιξη βρίσκονται «διαπραγματεύσεις» και με συγκεκριμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα υπερψήφιζαν κατ’ εξαίρεση συγκεκριμένες διατάξεις, δίνοντας άλλοθι στους κυβερνητικούς ώστε τα δύσκολα νομοσχέδια να περάσουν με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες. Καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός πως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για μια ακόμα φορά με παρέμβασή του έστειλε μήνυμα για σταθερότητα και συναίνεση, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ από το πολιτικό σύστημα να συνταχθεί και να ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και σχετική δήλωση του υποψηφίου προέδρου της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον Αύγουστο αντί να συνεχίσει με τους εφαρμοστικούς νόμους, εκείνος επέλεξε τις εκλογές. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από κάποιους ως κλείσιμο του ματιού στην περίπτωση που εκείνος εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και διόλου τυχαίο δεν είναι πως ο έτερος υποψήφιος Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να δεσμευθούν πως δεν θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση…

Αναφορά για συναίνεση έκανε και ο Ν. Βούτσης στη Βουλή, σημειώνοντας ειδικά για το ασφαλιστικό: «Είπε ο πρωθυπουργός να υπάρξει συμφωνία ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Και να αναζητηθούν οι λύσεις, οι κουμπαράδες από όπου μεσομακροπρόθεσμα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Με ποιο κουμπαρά θα βρεθούν λύσεις; Γιατί δεν κάνετε γόνιμη συζήτηση πάνω σε αυτό; Τι περιμένετε; Να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η Ν.Δ. να κάνει.. άσ’ τα να πάνε στο διάολο».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να εξετάσουν αν τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή πριν από το τέλος του μήνα. Η απάντηση που πήρε ήταν να δώσει «ανάσα» στους βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν (σήμερα) τον προϋπολογισμό ώστε να αποφύγει σπασμωδικές κινήσεις.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, η πρόταση Κατρούγκαλου κωδικοποιείται ως εξής:

  1. Ρήτρα υπολογισμού συντάξεων με βάση τον μισθό ή το εισόδημα. Πρόκειται για ψηφισμένη ρύθμιση, η οποία ορίζει πως «Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη».
  2. Ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους. Με άλλα λόγια, εκείνο που θα μετρά είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας και η εισοδηματική κατηγορία ανεξαρτήτως ταμείου.
  3. Ενιαίος υπολογισμός εισφορών βάσει μισθού ή εισοδήματος.
  4. Ποσοστά αναπλήρωσης έως 62% για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (για τις κύριες ήταν 75%-80% έως το 2009, μειώθηκε στο 65% στην περίοδο 2010-2015).
  5. Ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
  6. Συγχωνεύσεις επικουρικών.
  7. Εθνική σύνταξη και αναλογική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

 

Να σημειωθεί τέλος πως από την κυβέρνηση διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί εισοδηματικών κριτηρίων στον υπολογισμό των συντάξεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα