Ανάπτυξη 1,5 % στο τρίμηνο στην Ιρλανδία

Kατά 1,5% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και 1,7% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2012, αναπτύχθηκε το ιρλανδικό ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου.

Η ανάπτυξη ήταν οριακά η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, η οποία στο σύνολό της αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1%. Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο η ρουμανική οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό, κατά 1,6%.

Μένοντας εκτός των διεθνών αγορών ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους που ανέκυψε από τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της χώρας, η ιρλανδική κυβέρνηση εξασφάλισε δάνεια 67,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ στα τέλη του 2012. Ως αντάλλαγμα, συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα περικοπής δαπανών και αυξήσεων φόρων, καθώς και περαιτέρω προσπαθειών να επιδιορθώσει το τραπεζικό σύστημα.

Στις 15 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση γιόρτασε την έξοδό της από το πρόγραμμα. Επικαλούμενη την άνοδο της απασχόλησης στους πρόσφατους μήνες, η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί σχετικά ισχυρά το 2014 και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στα επόμενα χρόνια.

Επίσης, διάφοροι ανεξάρτητοι οργανισμοί προβλέψεων, εκτιμούν ότι η ιρλανδική οικονομία έχει επιτέλους «επιδιορθωθεί».  Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ιρλανδικής οικονομίας παραμένει εύθραυστο.

Παρά το ότι έχει λάβει τεράστια ποσά από τους Ιρλανδούς φορολογούμενους, το τραπεζικό σύστημα παραμένει  με προβλήματα και τα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους και οι περιουσίες τους κοστίζουν ένα μέρος μόνο των στεγαστικών τους.

Η ανεργία έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 15,1% στο οποίο είχε βρεθεί το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 12,5%. Η κυβέρνηση στις δικές της μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη, προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος θα διαμορφωθεί άνω του 120% του ΑΕΠ και θα παραμείνει υψηλό για κάποιο διάστημα ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα